Portal Pszczelarski

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Na zdjęciu: miód nawłociowy w pucharku. Źródło zdjęcia: goldbee.ge/en/tapli/okro.jpg

miód nawłociowy-gryczany właściwości miodu właściowości miodu nawłociowo-gryczanego nawłoć mimoza złota rózga gryka

Miód nawłociowo-gryczany i jego właściwości

Zainteresowanie naturalnym miodem z roku na rok rośnie. Coraz chętniej kupujemy nie tylko popularne i znane od lat rodzaje miodu, ale też takie, które do tej pory były mało znane i rozpowszechniane raczej na niewielką skalę. Jednym z nich jest miód nawłociowo-gryczany.

Miód nawłociowo-gryczany łączy w sobie pozytywne właściwości gryki i nawłoci. Gryka jest dość powszechną rośliną miododajną, natomiast nawłoć pospolita to kwitnąca na żółto roślina, nektarująca od początku lata aż do późnej jesieni. Bywa też czasem nazywana mimozą albo złotą rózgą, ze względu na charakterystyczny kształt kwiatów.

Miód nawłociowo-gryczany ma charakterystyczny kwaśno-gorzki smak z delikatną nutą słodyczy. Jego smak nie każdemu przypada do gustu, ma już jednak spora grupę wiernych konsumentów. W kolorze jest jasny, czasem ma barwę bursztynową. Pięknie pachnie. W jego składzie znajduje się duża ilość rutyny, dzięki czemu regularne spożywanie tej odmiany miodu uszczelnia naczynia krwionośne, jest świetna profilaktyką chorób serca, a także ułatwia przyswajanie wielu witamin i aminokwasów.

Miód nawłociowo-gryczany świetnie sprawdza się także jako środek wspomagający leczenie chorób układu pokarmowego i moczowego. Działa przeciwzapalnie, żółciopędnie oraz moczopędnie. Doskonale sprawdzi się jako lekarstwo z naturalnej apteki. Jego regularne spożywanie znacznie poprawia odporność oraz funkcjonowanie wszystkich układów. Miód nawłociowo-gryczany jest w szczególności polecany osobom cierpiącym na takie choroby przewlekłe, jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie czy zbyt wysoki poziom cholesterolu.

Zobacz również:

Właściwości miodu

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Właściwości miodu lipowego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 17567

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Ocena projektu zakup pszczół w ramach mechanizmu Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2014

Marketing pszczelarski w teorii – cena

Linia pszczół car: Zosia

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności