Portal Pszczelarski

Warzywny i ziołowy kieszonkowy ogród miododajny

ogrody miododajne kieszonkowe ogrody miododajne Jan Czaja Stowarzyszenie Grupa Odrolnika Anna Pietruszewska Małopolski Szlak Ogrodów pomaga pszczołom

Wyobraź sobie przydomowy ogród, który jest pełen aromatycznych ziół. Wyobraź sobie ogródek na działce z własnymi, zdrowymi i pysznymi warzywami. Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA przygotowało i bezpłatnie udostępniło dokładnie takie projekty "kieszonkowych ogrodów miododajnych". To działanie w szczytnym i ważnym celu - im więcej powstanie tego typu ogródków, tym większe szanse, że uratujemy pszczoły i dziko żyjące zapylacze, których populacja maleje z każdym rokiem.

Dla każdego zainteresowanego nasadzeniami roślin miododajnych udostępniliśmy bezpłatnie projekty małych przydomowych ogrodów urządzonych na bazie roślin kwiatów, krzewów i drzew miododajnych. Projekty są opracowane przez projektanta ogrodów z doświadczeniem i wiedzą w zakresie roślin miododajnych – podkreśla Jan Czaja ze Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA.
Powstały cztery projekty autorstwa Anny Pietruszewskiej. W tym artykule przybliżamy dwa – mianowicie warzywny oraz ziołowy. W tym pierwszym przypadku autorka prezentujemy, jak można rozmieścić różne rodzaju warzyw. W ogrodzie warzywnym zagospodarowano też przestrzeń na zbiornik na deszczówkę z kranem (zbieramy wodę, by ją mieć na okres suszy), miejsce na akcesoria ogrodowe oraz kompostownik (ograniczamy produkcję śmieci organicznych).

pszczelarski ogród ziołowy

W ogrodzie ziołowym można usiąść na ławce i delektować się aromatem ziół w akompaniamencie bzyczenia pszczół. Co powinno znaleźć się w ogródku? Wybór jest szeroki obejmuje np.: bazylię, oregano, tymianek, cząber, pietruszkę, rozmaryn, melisę, lubczyk, miętę czy nasturcję. Autorka projektu zachęca również, by w ogrodzie umieścić porzeczki – czarną i czerwoną. Jak widać, każdy posiadacz kawałka ziemi może stworzyć wspaniałą i użyteczną przestrzeń, na czym mocno skorzysta ekosystem. Warto skorzystać z inspiracji! Rośliny zostały dobrane tak, by zapewniły pożywienie zapylaczom przez cały sezon.

Szersze informacje na temat zadania "Małopolski Szlak Ogrodów pomaga pszczołom", jak i informacje o roślinach miododajnych oraz inne projekty "kieszonkowych ogrodów miododajnych" można znaleźć na facebookowym profilu Małopolskiego Szlaku Ogrodów: https://www.facebook.com/MalopolskiSzlakOgrodow lub na stronie internetowej: https://www.malopolskiszlakogrodow.pl/.



Liczba wyświetleń artykułu: 4185

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Nan-e qandi

Chałka z szafranem i miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami