Portal Pszczelarski

Nalewka jaśminowa z miodem

Na zdjęciu nalewka jaśminowa z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

przepis z miodem miód nalewka jaśminowa z miodem nalewka z miodem

Według niektórych nalewka z jaśminowca wonnego (Philadelphus coronarius L.) działa pobudzająco na zmysły i dodaje energii.

Składniki:
- słój kwiatów jaśminowca,
- 400-500 ml spirytusu 40%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 500 ml wody,
- 200 ml miodu.

Zrywamy kwiatki, które niedawno rozkwitły, wysypujemy na coś białego i wystawiamy na słońce, aby "mieszkańcy" się ewakuowali.

Następnie wypełniamy kwiatami wyparzony i suchy słój. Kwiaty zalewamy spirytusem, wstrząsamy i odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

Po tym czasie odcedzamy, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz syrop zrobiony z 500ml wody oraz 200 ml miodu.

Odstawiamy na 2 doby.

Odfiltrowujemy do butelek i odstawiamy. Podobno co najmniej na 3 miesiące ale z doświadczenia już wiem, że im dłużej, tym lepiej.

Szczególne walory smakowe nalewka ponoć osiąga po 1,5 roku, a po 3 latach jest jednym z najwspanialszych trunków. Cóż... cierpliwość popłaca :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Bananowe chipsy z miodem

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Wigilijne łazanki na bogato

4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego

5. Bigos staropolski na winie z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6741

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Projekt Bzykająca Przyczepka

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Kurczak teriyaki z miodem