Nalewka jaśminowa z miodem
Według niektórych nalewka z jaśminowca wonnego (Philadelphus coronarius L.) działa pobudzająco na zmysły i dodaje energii.
Składniki:
- słój kwiatów jaśminowca,
- 400-500 ml spirytusu 40%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 500 ml wody,
- 200 ml miodu.
Zrywamy kwiatki, które niedawno rozkwitły, wysypujemy na coś białego i wystawiamy na słońce, aby "mieszkańcy" się ewakuowali.
Następnie wypełniamy kwiatami wyparzony i suchy słój. Kwiaty zalewamy spirytusem, wstrząsamy i odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Po tym czasie odcedzamy, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz syrop zrobiony z 500ml wody oraz 200 ml miodu.
Odstawiamy na 2 doby.
Odfiltrowujemy do butelek i odstawiamy. Podobno co najmniej na 3 miesiące ale z doświadczenia już wiem, że im dłużej, tym lepiej.
Szczególne walory smakowe nalewka ponoć osiąga po 1,5 roku, a po 3 latach jest jednym z najwspanialszych trunków. Cóż... cierpliwość popłaca :)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą
3. Wigilijne łazanki na bogato
4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego
5. Bigos staropolski na winie z miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem
Liczba wyświetleń artykułu: 6762
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!