Wigilijne łazanki na bogato

Na zdjęciu wigilijne łazanki z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem
Nie ma Wigilii bez klusek z makiem i szczerze powiedziawszy, nie znam osoby, która ich nie lubi. Ja na przykład uwielbiam od dziecka, choć u nas były to zazwyczaj nitki z "ukręconym makiem", posłodzone miodem czy cukrem, ot takie, proste. Dziś chciałam Wam zaprezentować wigilijne kluski z makiem we wzbogaconej wersji: z bakaliami i miodem, łazanki idealne. Takie, za którymi będzie się tęsknić do następnych Świąt, bo przecież potrawy takie jak ta, nie jada się codziennie - najlepszą przyprawą jest bowiem świąteczna atmosfera :)
Składniki:
- 300g makaronu łazanki, może być to oczywiście makaron swojej roboty, pokrojony w kwadraty,
- 350g maku,
- 2łyżki masła,
- 3 łyżki miodu,
- 100g orzechów włoskich,
- 2 łyżki pokrojonej drobno skórki pomarańczy,
- garść rodzynków,
- rum do namoczenia rodzynków,
- mleko do zaparzenia maku.
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w rumie.
Mak zalać mlekiem i ugotować na małym ogniu 10-12 minut, aż będzie miękki, następnie odsączony mielimy dwa razy (można zastąpić gotową masą makową z puszki).
Orzechy posiekać drobno lub zawinąć w czystą ściereczkę i roztłuc tłuczkiem. Wymieszać ze skórką pomarańczową i razem w masłem wrzucić do rondelka, postawić na małym ogniu i podsmażać przez kilka minut, po czym do rondelka dodać również mak i rodzynki, wymieszać z 3 łyżkami miodu i poddusić razem krótką chwilkę.
Makaron ugotować w posolonym lekko wrzątku, odcedzić i póki ciepły, wymieszać z makowo-bakaliową masą z rondelka.
Można sobie jeszcze dosłodzić miodem, ale ja lubię właśnie takie :) Polecam!
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą
3. Bigos staropolski na winie z miodem
4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego
Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem
Liczba wyświetleń artykułu: 9322
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













