Bigos staropolski na winie z miodem

Na zdjęciu bigos staropolski na winie z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem
Za bigosem przepadamy, ale za często go nie robimy. Szczerze mówiąc, to zawsze nas zachęcają do niego zimniejsze dni. I tak oto powstał mój pierwszy w tym roku bigos. Jakoś nie gotowałam. Dlaczego? Bo jakoś moją kuchnię zdominowały potrawy, które lubią i mogą jeść moje dzieci, a bigos do nich zdecydowanie nie należy. Dziś ugotowałam, w proporcji o wiele mniejszej niż zwykle, generalnie dlatego, że miałam pomrożone różne mięsa - a to kawałek fileta z kurczaka z rożna, a to dwa plastry karkówki z grilla, a to w lodówce leżał kawałek wędzonego boczku - stwierdziłam, że lodówka mnie do tego zmusza :) Kupiłam więc tylko kapustę i jałowcową kiełbasę i jest!
Zapraszam na niego za 3 dni, bo wtedy będzie gotowy, choć podjadamy na bieżąco, bo pachnie niemożliwie :)
Składniki:
- 1,5kg kapusty kiszonej,
- 1 mała główka białej kapusty,
- 3 duże cebule,
- 1 małe pęto kiełbasy jałowcowej podsuszanej,
- 15 dag wędzonego boczku,
- 1 pierś z kurczaka (u nas z kurczaka robionego na rożnie),
- 2 grube plastry grillowanej karkówki,
- 2 skrzydełka i 1 udko z rosołu,
- 2 szklanki suszonych grzybów,
- 5 suszonych śliwek,
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca,
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca,
- kilka listków laurowych,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam takiego swojej roboty),
- 1 duży pomidor bez skórki,
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- garść suszonych jabłek,
- majeranek,
- kminek,
- pieprz czarny świeżo mielony (grubo),
- pieprz ziołowy (bo pięknie pachnie miętą),
- 2 szklanki rosołu drobiowego-wołowego, w którym gotowałam wędzone kości wołowe, aby go przygotować do bigosu,
- oliwa do smażenia.
Grzyby zamoczyć na noc, zalewając ciepłą wodą.
Na drugi dzień grzyby odcedzić, włożyć do garnka, w którym powstanie bigos, zalać rosołem i gotować na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie szatkujemy cienko białą kapustę i dodajemy ją do grzybów, gotujemy razem, ewentualnie podlewając wodą.
Kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy i kroimy drobno kapustę kiszoną, a następnie dodajemy ją do garnka. W razie potrzeby, można ją wypłukać, nawet kilkakrotnie.
Pokrojony w kostkę boczek smażymy na patelni razem z posiekaną w piórka cebulą i wyciśniętym czosnkiem - dodajemy do garnka z kapustą.
Na oliwie podsmażamy też kiełbasę jałowcową i również przekładamy do garnka. Ja miałam mięso, ktwnież przekładamy do garnka. Ja miałam mięso, które mi zostało z innych obiadów, a więc było już gotowe, wystarczyło było je rozdrobnić ale jeśli używacie surowego mięsa, to dobrze jest każde smażyć osobno.
Pokrojoną karkówkę i obrane mięso z kurczaka też dokładamy do garnka, mieszamy wszystko, dodając śliwki, suszone jabłka, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec, a także miód.
Podlewamy winem, doprawiamy pieprzem i gotujemy (bez przykrycia) na małym ogniu 3 godziny, mieszając co jakiś czas. Ważne, by pilnować, żeby płyn pokrywał kapustę. Można podlewać wodą.
Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojonego pomidora oraz ziołowy pieprz. Dusimy razem godzinę.
Potem warto garnek zdjąć z ognia i wynieść w zimne miejsce, akcję z gotowaniem na małym ogniu powtarzamy każdego dnia (przez 3 dni) i za każdym razem wynosimy w zimne miejsce.
Ostatniego dnia do bigosu dodajemy trochę kminku, aby swoimi właściwościami odciążył żołądki ;) Niektórzy też radzą, by dolać solidny kufel dobrego piwa, ale ja to odpuszczę.
U mnie to dopiero pierwszy dzień, nie mogę się doczekać jego smaku w ostatni dzień przyrządzania i mam nadzieję, że go do tego czasu nie zjemy :)
Polecam i życzę smacznego!
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą
3. Wigilijne łazanki na bogato
4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego
Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem
Liczba wyświetleń artykułu: 23457
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2014-03-17 10:15:34
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













