Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Bananowe chipsy z miodem

Na zdjęciu bananowe chipsy z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

przepis z miodem miód chipsy z miodem bananowe chipsy z miodem

Mój przepis na bananowe chipsy z miodem, bez użycia suszarki, zrobione w piekarniku.

Składniki: 
- 3 banany (w miarę twarde ale nie zielone),
- łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny.

Potrzebujemy także:
- silikonowy (lub inny) pędzelek,
- papier do pieczenia, 
- piekarnik z termoobiegiem.

Piekarnik nagrzewamy do 70 stopni. Blachę wykładamy papierem, układamy na nich pokrojone w cienkie plastry banany. Wkładamy blachę do piekarnika, którego drzwiczki mają pozostać uchylone, włączamy termoobieg. Po 15 minutach przewracamy banany na drugą stronę, na kolejne 15 minut.

Po tym czasie miód mieszamy z sokiem z cytryny, silikonowym pędzelkiem smarujemy każdy plasterek powstałą miksturą. Gdy odpowiednio wyschną z jednej strony, przewracamy na drugą i znowu smarujemy. Moje bananowe, chrupiące i bardzo smakowite chipsy były gotowe po około godzinie.

Samo zdrowie :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim: 

1. Wigilijne łazanki na bogato

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Bigos staropolski na winie z miodem

4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego

5. Nalewka jaśminowa z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5857

Komentarze z forum pszczelarskiego

marcin 2014-01-03 09:46:01

Miałem okazje je przygotować jeszcze przed publikacją :) I muszę zdradzić mały sekret! Otóż: 1. Banany należy pokroić dosyć cienko (nie jak u mnie ok 4-5mm), 2. przytrzymać w piekarniku dłużej jeżeli nie robią się choć troszkę twarde, 3. nie robić ich w piekarniku Boscha bo stracimy dużo więcej czasu i nerwów :) Ale mimo, że za pierwszym razem nie wyszły mi tak chrupiące jak powinny, mogę śmiało polecić ten przepis! Chipsy były przepyszne! :-)

factis 2014-01-05 23:01:18

Wypróbowałem i polecam! U mnie też trzeba było dłużej przytrzymać banany w piekarniku.

mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:52:50

Wygladaja apetycznie :)



  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem