Portal Pszczelarski

Bananowe chipsy z miodem

Na zdjęciu bananowe chipsy z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

przepis z miodem miód chipsy z miodem bananowe chipsy z miodem

Mój przepis na bananowe chipsy z miodem, bez użycia suszarki, zrobione w piekarniku.

Składniki: 
- 3 banany (w miarę twarde ale nie zielone),
- łyżka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny.

Potrzebujemy także:
- silikonowy (lub inny) pędzelek,
- papier do pieczenia, 
- piekarnik z termoobiegiem.

Piekarnik nagrzewamy do 70 stopni. Blachę wykładamy papierem, układamy na nich pokrojone w cienkie plastry banany. Wkładamy blachę do piekarnika, którego drzwiczki mają pozostać uchylone, włączamy termoobieg. Po 15 minutach przewracamy banany na drugą stronę, na kolejne 15 minut.

Po tym czasie miód mieszamy z sokiem z cytryny, silikonowym pędzelkiem smarujemy każdy plasterek powstałą miksturą. Gdy odpowiednio wyschną z jednej strony, przewracamy na drugą i znowu smarujemy. Moje bananowe, chrupiące i bardzo smakowite chipsy były gotowe po około godzinie.

Samo zdrowie :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim: 

1. Wigilijne łazanki na bogato

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Bigos staropolski na winie z miodem

4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego

5. Nalewka jaśminowa z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6512

Komentarze z forum pszczelarskiego

marcin 2014-01-03 09:46:01

Miałem okazje je przygotować jeszcze przed publikacją :) I muszę zdradzić mały sekret! Otóż: 1. Banany należy pokroić dosyć cienko (nie jak u mnie ok 4-5mm), 2. przytrzymać w piekarniku dłużej jeżeli nie robią się choć troszkę twarde, 3. nie robić ich w piekarniku Boscha bo stracimy dużo więcej czasu i nerwów :) Ale mimo, że za pierwszym razem nie wyszły mi tak chrupiące jak powinny, mogę śmiało polecić ten przepis! Chipsy były przepyszne! :-)

factis 2014-01-05 23:01:18

Wypróbowałem i polecam! U mnie też trzeba było dłużej przytrzymać banany w piekarniku.

mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:52:50

Wygladaja apetycznie :)



  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Wykaz linii hodowlanych pszczół dla których otwarto rejestry - matki pszczele 2016

Szkolenie pszczelarskie dla nowicjuszy - Kraków

Zmarł pszczelarz - Stefan Drzyzga 2017

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ananas w czekoladowym cieście

Krem bananowo-owsiany z miodem

Miód z dziką różą

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie