Portal Pszczelarski

Pszczoły zasiedliły barcie – sukces Nadleśnictwa Kłodawa 2020

pszczelarstwo lubuskie pszczoła kampinoska Nadleśnictwo Kłodawa barć

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, w Nadleśnictwie Kłodawa w województwie lubuskim odrodziła się populacja pszczół. W 2019 roku leśnicy postawili tu barcie, które po roku są pełne tych owadów zapylających.

Odrodzenie populacji pszczół w kłodawskich lasach to zasługa projektu realizowanego z funduszy Unii Europejskiej, którego celem jest wzbogacenie różnorodności biologicznej Puszczy Gorzowskiej. Nadleśnictwo Kłodawa na swoim terenie postawiło pięć barci, które zasiedlono pszczołami kampinoskimi. Ponadto w okolicy leśnej pasieki powstała łąka kwietna z rodzimymi odmianami roślin miododajnych. Barcie zlokalizowane też są w miejscu występowania kruszyny pospolitej i kosaćca syberyjskiego. Są to gatunki często oblatywane przez pszczoły. Pracownicy nadleśnictwa zauważyli także, że zapylacze często pojawiają się w pobliskiej szkółce leśnej, gdzie rośnie dereń, róża fałdzistolistna oraz gryka.

Produkowany przez pszczoły miód jest wykorzystywanywyłącznie na ich użytek. Starania by pszczoły ponownie pojawiły się w pobliskich lasach podjęto już w 2018 roku w ramach programu "Pszczoły wracają do lasu". Leśnicy zwracają uwagę, że obecność zapylaczy sprzyja rozwojowi miejscowego ekosystemu. Dlatego również w innych rejonach Polski podejmowane są starania, by odradzać populacje pszczół. Nie zawsze jednak przynosi to oczekiwane rezultaty. Po roku od postawienia barci w Lesie Kabackim wciąż czeka się na pojawienie się tych owadów.

Czytaj również:

Linia pszczół M: Kampinoska (MK)



Liczba wyświetleń artykułu: 2007

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu