Portal Pszczelarski

Tablice informacyjne o dzikich pszczołach w sudeckich lasach 2020

pszczelarstwo dolnośląskie akcja pszczelarska Bartnicy Sudetów hotel dla pszczół

W lasach Nadleśnictwa Międzylesie w masywie Śnieżnika w województwie dolnośląskim postawiono 15 tablic ekoedukacyjnych. Można z nich się dowiedzieć o życiu i roli w przyrodzie pszczelej populacji. Projekt ten we współpracy z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu realizują Lasy Państwowe w ramach akcji "Bartnicy Sudetów".

Tablice podzielone są pod względem tematycznym, jak np.: "Sprzyjamy zapylaczom", "Nektarodajne i pyłkodajne drzewa oraz krzewy leśne" czy "Ochrona zapylaczy". Znaleźć tam można informacje m.in. dotyczące 450 gatunków dziko żyjących pszczół w Polsce, które z nich są na czerwonej liście gatunków zagrożonych wyginięciem, ich roli w ekosystemie czy o zagrożeniach wynikających z chemizacji rolnictwa.

Tablice postawiono m.in. na szlaku z Międzygórza na Śnieżnik i Mały Śnieżnik, na szlaku Papieskim we wsi Szklarnia w kierunku Jodłowa, na szlaku w kierunku Przełęczy Puchacza i Czarnej Góry oraz na głównym szlaku prowadzącym na Śnieżnik. Poza tablicami informacyjnymi leśnicy w ramach akcji "Bartnicy Sudetów" wykonali i postawili w miejscowych lasach ponad tysiąc kłód bartnych dla dziko żyjących pszczół. Kłody wykonane ze świerkowych, wydrążonych pni, które zastępują naturalne dziuple, zawieszono na drzewach w gminach Międzylesie, Bystrzyca Kłodzka i Stronie Śląskie na obszarze ponad 10 tys. ha. Ponadto na tym terenie posadzono przeszło 80 tysięcy drzew biocenotycznych, jak lipy czy klony oraz założono hoteliki i ogrody dla dzikich pszczół.

Czytaj również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis



Liczba wyświetleń artykułu: 1087

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Chałka z szafranem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym