Portal Pszczelarski

Leśnicy z Nadleśnictwa Stąporków odtwarzają bartnictwo

pszczelarstwo świętokrzyskie bartnictwo Pszczoły wracają do lasu

Leśnicy z położonego w Górach Świętokrzyskich Nadleśnictwa Stąporków czynią starania na rzecz odtworzenia staropolskiego bartnictwa. Prócz tego w okolicznych lasach sadzone są lipy, jawory oraz krzewy róży i głogu. To wszystko ma się przyczynić do wzmocnienia populacji dzikich pszczół w tym rejonie.

Podejmowane przez leśnictwo działania są elementem prowadzonego przez Lasy Państwowe programu "Pszczoły wracają do lasu". Zapytani przez Radio Kielce leśnicy podkreślają, że więcej pszczół w lasach, to także korzyści dla okolicznych gospodarstw rolnych, gdyż również tam będą zapylane drzewa.

Nadleśnictwu Stąporków w szczególności zależy na odtworzeniu żyjącej niegdyś na tym obszarze pszczoły czarnej. Została ona niestety wyparta przez sprowadzane z zagranicy przez pszczelarzy inne gatunki zapylaczy.

W lasach stąporskich można zatem już napotkać nowe nasadzenia roślin i drzew miododajnych. Montowane są także pnie bartne, nawiązujące do tych z czasów staropolskich, które mają dawać schronienie dla pszczół. Leśnicy jednocześnie zaznaczają w rozmowie z Radiem Kielce, że realizowany przez nich projekt nie ma na celu pozyskiwania miodu.



Liczba wyświetleń artykułu: 1361

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek