Powstaje nowy lek na warrozę z genetycznej modyfikacji bakterii jelitowych pszczół miodnych
Naukowcy dokonali genetycznej modyfikacji szczepu bakterii, który wywoływał odpowiedź immunologiczną na roztoczę Varroa, odpowiedzialne za zespołu masowego ginięcia pszczoły miodnej (CCD) – chorobę, która doprowadza do gwałtownego i masowego umierania pszczół lotnych poza ulem.
CCD stał się problem dla pszczelej populacji wraz z rozpowszechnieniem się roztocza Varroa. Początkowo naukowcy zakładali, że doprowadza on jedynie do wysysania krwi owadów. Obecne badania pokazują, że odpowiada on również za przekazywanie im śmiertelnego wirusa zdeformowanych skrzydeł.
W celu zmniejszenia zagrożenia badacze przeprowadzili genetyczną modyfikacje bakterii jelitowych pszczół miodnych. Okazało, że dzięki temu pszczoły te miały o 36,5% większe szanse na przeżycie w ciągu 10 dni, mimo posiadanego już roztocza, niż owady, których bakterie nie zostały zmienione.
Jednocześnie naukowcy zmodyfikowali szczep bakterii, który odpowiada za walkę organizmu z roztoczem. Okazało się, że dokonane zmiany spowodowały, że pasożyt o 70% był bardziej narażony na śmierć w przeciągu 10 dni niż przy styczności z bakterią o nienaruszonym genotypie. Obecnie trwają prace nad stworzeniem preparatu chroniącego przed chorobą.
Czytaj również:
Liczba wyświetleń artykułu: 6107
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!