Portal Pszczelarski

Powstaje nowy lek na warrozę z genetycznej modyfikacji bakterii jelitowych pszczół miodnych

pszczelarstwo na świecie varroa destructor warroza CCD masowe ginięcie pszczół syndrom depopulacji pszczół lek na warrozę

Naukowcy dokonali genetycznej modyfikacji szczepu bakterii, który wywoływał odpowiedź immunologiczną na roztoczę Varroa, odpowiedzialne za zespołu masowego ginięcia pszczoły miodnej (CCD) – chorobę, która doprowadza do gwałtownego i masowego umierania pszczół lotnych poza ulem.

CCD stał się problem dla pszczelej populacji wraz z rozpowszechnieniem się roztocza Varroa. Początkowo naukowcy zakładali, że doprowadza on jedynie do wysysania krwi owadów. Obecne badania pokazują, że odpowiada on również za przekazywanie im śmiertelnego wirusa zdeformowanych skrzydeł.

W celu zmniejszenia zagrożenia badacze przeprowadzili genetyczną modyfikacje bakterii jelitowych pszczół miodnych. Okazało, że dzięki temu pszczoły te miały o 36,5% większe szanse na przeżycie w ciągu 10 dni, mimo posiadanego już roztocza, niż owady, których bakterie nie zostały zmienione.

Jednocześnie naukowcy zmodyfikowali szczep bakterii, który odpowiada za walkę organizmu z roztoczem. Okazało się, że dokonane zmiany spowodowały, że pasożyt o 70% był bardziej narażony na śmierć w przeciągu 10 dni niż przy styczności z bakterią o nienaruszonym genotypie. Obecnie trwają prace nad stworzeniem preparatu chroniącego przed chorobą.

Czytaj również:

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny



Liczba wyświetleń artykułu: 6107

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem