Portal Pszczelarski

Blisko 5 tysięcy pszczelarzy dotarło na Jasną Górę 2019

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo śląskie relacja z wydarzenia pielgrzymka pszczelarzy

7 grudnia 2019 roku przybyła do jasnogórskiego klasztoru 31. Pielgrzymka Pszczelarzy. Wszystko to z okazji przypadającego na ten dzień wspomnienia ich patrona - św. Ambrożego. Hodowcy pszczół dziękowali w ten sposób za pracę i Boże dary, ale nie zabrakło także refleksji nad stanem tej branży.

Mszy Świętej w intencji pszczelarzy przewodniczył biskup Edward Białogłowski - Krajowy Duszpasterz Rolników i Pszczelarzy. Hierarcha w homilii podziękował hodowcom pszczół za ich ekologiczne rozumienie świata i swoich zadań. Duchowny stawiał jako wzór św. Franciszka z Asyżu i podkreślał, że prawdziwym ekologiem jest ten, kto ma szacunek wobec Boga i człowieka od jego poczęcia do naturalnej śmierci. Wspominano również św. Ambrożego - biskupa i doktora Kościoła, na którego ustach wedle legendy pszczoły składały miód.

Uroczystości na Jasnej Górze poprzedziło coroczne spotkanie 25. Krajowej Konferencji Pszczelarskiej. Poruszono na nim tematy dotyczące kondycji pszczelarstwa w Polsce, metod hodowli i znaczenia dla zdrowia produktów pszczelich. Wskazano, że pomimo szkodliwego oddziaływania pestycydów na populacje pszczół i niestabilności pogodowej liczba pni pszczelich i produkcji miodu w Polsce rośnie średnio o kilka procent w przeciągu roku.

Czytaj również:

1620 lat temu zmarł św. Ambroży - patron pszczelarzy

Komu Ambroży miodu dołoży?



Liczba wyświetleń artykułu: 940

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Herbatka z miodem na przeziębienie

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski