Portal Pszczelarski

Komu Ambroży miodu dołoży?

Święty Ambroży patron pszczelarzy

7 grudnia obchodzimy imienininy i wspominamy św. Ambrożego, patrona pszczelarzy. Kim był ten jeden z czterech doktorów kościoła zachodniego, określany jako perła na palcu Boga, święty kościoła katolickiego i prawosławnego? Dlaczego został opiekunem pszczelarzy mimo, iż nigdy w dosłownym znaczeniu, nie zajmował się tymi pożytecznymi owadami? 

Urodził się w 340 roku w Trewirze, na terenie obecnych Niemiec. Zaraz po urodzeniu, jak głosi legenda, do pokoju maleńkiego Ambrożego wpadł rój pszczół. Owady obsiadały jego twarz, ale nie żądliły go. Wchodziły do ust i karmily miodem. Matka była przerażona, zaś ojciec powiedział: To chyba znak z nieba. Nasz syn będzie kimś wyjątkowym.

Był wszechstronnie wykształcony, wzięty adwokat. 7 grudnia 374 roku, kiedy został wyświęcony na biskupa, rozdał cały swój majątek biednym.

Był niezwykle uzdolnionym mówcą. Napisał wiele kazań, listów i komentarzy do Ewanegelii. Autorzy biografii Ambrożego podkreślają, że w jego ustach słowo Boże było jak miód, a kazania jak plaster miodu. To właśnie pod ich wpływem nawrócił się m.in. św. Augustyn. 

Ambroży był pracowity jak pszczoła. Po śmierci jego obowiązki musiało przejąć aż pieciu kapłanów.

Kult św. Ambrożego wśród polskich pszczelarzy i nie tylko trwa od pokoleń. Pszczelarze jego wizerunek często umieszczają na swoich sztandarach i świecach wyrabianych z wosku. Wierzą, że św. Ambroży miodu dołoży.

Tadeusz Tadrzak

Dziennikarz, ogrodnik i pszczelarz z wykształcenia i zamiłowania. Członek i sympatyk wielu organizacji ekologicznych. Pierwszy ul z pszczołami dostał na ósme urodziny. Obecnie właściciel niewielkiej pasieki zlokalizowanej na skraju Puszczy Kurpiowskiej.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4396

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-12-10 11:01:42

Bardzo fajny artykuł! Nie wiedziałem o tym, że to był tak zapracowany człowiek!



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem