Kutia wigilijna z miodem pitnym

Na zdjęciu: kutia wigilijna. Autorka zdjęcia: Emilia Źródło zdjęcia: Kuchenna Kontrrewolucya
Kutia wigilijna z miodem pitnym
Mak to roślina, która w polskiej tradycji jest od lat ceniona i ważna. Prawdopodobnie w każdym polskim domu, w dzień Wigilii Bożego Narodzenia, na stole znajduje się przynajmniej jedna potrawa lub ciasto z makiem. Dzieje się tak, ponieważ jest on symbolem dobra i pomyślności, jak również płodności i urodzaju.
Znana chyba wszystkim kutia, to deser, który łączy mak między innymi miodem, co daje nam szczęście i powodzenie życiowe. Niegdyś wierzono, że w Wigilię (dzień Szczodrych Godów) dusze przodków wracają do swych domów by biesiadować z domownikami i najeść się na cały rok. To właśnie kutia jest przysmakiem naszych dziadów, ze względu na słodycz i sytość, tak więc nie powinno jej nigdy zabraknąć.
Do tej pory, w niektórych rejonach Polski oraz w obrządku rodzimowierczym, zachował się zwyczaj wróżenia z niej tego, jaki będzie nadchodzący rok. W tym celu nakłada się kutię na dużą łyżkę i z całym impetem jej zawartość wyrzuca pod sufit. Jeśli doleciała do sufitu i przykleiła się choć na kilka chwil, świadczyć to ma o ogromnej pomyślności.
Składniki:
- 1 szklanka niebieskiego maku,
- 1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku,
- 1 szklanka wymieszanych w ulubionych proporcjach orzechów włoskich i laskowych,
- 1 szklanka miodu pitnego (trójniaka),
- 4 łyżki miodu pszczelego,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- garstka rodzynek sułtanek,
- garstka suszonych moreli.
Dzień przed przygotowywaniem przysmaku, pszenicę oraz mak zalewamy wodą, a rodzynki miodem pitnym i pozostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia, pszenicę osączamy, wrzucamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do miękkości, w trakcie gotowania zmieniając wodę kilkukrotnie. Mak osączamy i dwukrotnie mielimy przez gęste sitko, za drugim razem na przemian z cukrem pudrem. Ugotowaną pszenicę i mak łączymy ze sobą.
Dorzucamy namoczone rodzynki oraz posiekane orzechy i pokrojone w paseczki morele. Dodajemy miód pszczeli i pitny, w którym moczyły się rodzynki i wszystko razem dobrze mieszamy.
Przekładamy całość do miski i dekorujemy według uznania.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami
2. Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym
3. Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami
5. Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę
6. Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim
Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchenna Kontrrewolucya
Liczba wyświetleń artykułu: 8010
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy i jego właściwości Anna Celińska

Zmiana dofinansowania do pasiek w Bawarii 2023
Niemcy stawiają na ilość i ekologię Edyta Glebocki

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023
Najlepszy miód na świecie jest ze Słowacji Edyta Glebocki

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023
Miód konopny z Niemiec jest bardzo pożądany Edyta Glebocki

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023
UE wie jak producenci miodu kombinują Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Winsyk
