Portal Pszczelarski

O fałszowaniu miodu rozmawiano podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy

pszczelarstwo w Polsce fałszowanie miodu

Miód został uznany przez Komisję Europejską za jeden z 10 najbardziej zagrożonych fałszerstwem produktów spożywczych na świecie. Między innymi o tym problemie rozmawiano podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy.

Jak wynika ze statystyk, co siódmy miód na świecie jest sfałszowany. Konsumenci, w większości nie są w stanie rozpoznać dobrego jakościowo produktu, więc producenci starają się jak najbardziej zoptymalizować swoje zyski. Sposobów fałszowania miodu jest wiele i jest o niestety coraz częstszy proceder w światowej branży pszczelarskiej.

Zgodnie ze słowami Andrieji Kandolf Borovsaka, ze Słoweńskiego Stowarzyszenia Pszczelarzy - miód znalazł się na 6. miejscu w stworzonej przez Komisję Europejską klasyfikacji dziesięciu produktów, które znajdują się w strefie podwyższonego ryzyka. Jak podaje Fakt 24, w wyniku zatrucia środowiska, miodu naturalnego jest coraz mniej, natomiast popyt na produkty tego typu wciąż rośnie. Rośnie również cena miodu. Dlatego też, nieuczciwi producenci fałszują miód dodając do niego cukru, melasy, syropu ziemniaczanego czy też syropu cukrowego. Czasami zdarza się mieszanie różnych rodzajów miodu i oszustwa w temacie pochodzenia produktu.

Prelegentka występująca na Forum Ekonomicznym w Krynicy wspomniała również o innym, dużo poważniejszym - w jej ocenie - problemie dotyczącym jakości miodu na rynku, a mianowicie o skażeniu wielu produktów pestycydami. Co prawda, podczas przeprowadzanych analiz nie stwierdzono przekroczenia norm bezpieczeństwa, ale okazało się, że aż 75 procent badanych próbek miodu posiadało śladowe ilości neonikotynoidów. Fakt ten dowodzi, że owady zapylające narażone są na masę substancji chemicznych, przed którymi nie są w stanie się bronić.

Opracowano na podstawie:

Fakt24, Skandal! Tak fałszują miód. Co siódmy słoik jest oszukany, https://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/krynica-2018-falszowanie-miodu-i-ochrona-pszczol-na-xxviii-forum-ekonomicznym/b18wv95, Data publikacji: 2018.09.05, Data odczytu: 2018.09.11

Czytaj również:

Badanie miodu w domowych warunkach

Nowatorski sposób na fałszywy miód



Liczba wyświetleń artykułu: 1683

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Ogórki z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym