O fałszowaniu miodu rozmawiano podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy
Miód został uznany przez Komisję Europejską za jeden z 10 najbardziej zagrożonych fałszerstwem produktów spożywczych na świecie. Między innymi o tym problemie rozmawiano podczas XXVII Forum Ekonomicznego w Krynicy.
Jak wynika ze statystyk, co siódmy miód na świecie jest sfałszowany. Konsumenci, w większości nie są w stanie rozpoznać dobrego jakościowo produktu, więc producenci starają się jak najbardziej zoptymalizować swoje zyski. Sposobów fałszowania miodu jest wiele i jest o niestety coraz częstszy proceder w światowej branży pszczelarskiej.
Zgodnie ze słowami Andrieji Kandolf Borovsaka, ze Słoweńskiego Stowarzyszenia Pszczelarzy - miód znalazł się na 6. miejscu w stworzonej przez Komisję Europejską klasyfikacji dziesięciu produktów, które znajdują się w strefie podwyższonego ryzyka. Jak podaje Fakt 24, w wyniku zatrucia środowiska, miodu naturalnego jest coraz mniej, natomiast popyt na produkty tego typu wciąż rośnie. Rośnie również cena miodu. Dlatego też, nieuczciwi producenci fałszują miód dodając do niego cukru, melasy, syropu ziemniaczanego czy też syropu cukrowego. Czasami zdarza się mieszanie różnych rodzajów miodu i oszustwa w temacie pochodzenia produktu.
Prelegentka występująca na Forum Ekonomicznym w Krynicy wspomniała również o innym, dużo poważniejszym - w jej ocenie - problemie dotyczącym jakości miodu na rynku, a mianowicie o skażeniu wielu produktów pestycydami. Co prawda, podczas przeprowadzanych analiz nie stwierdzono przekroczenia norm bezpieczeństwa, ale okazało się, że aż 75 procent badanych próbek miodu posiadało śladowe ilości neonikotynoidów. Fakt ten dowodzi, że owady zapylające narażone są na masę substancji chemicznych, przed którymi nie są w stanie się bronić.
Opracowano na podstawie:
Fakt24, Skandal! Tak fałszują miód. Co siódmy słoik jest oszukany, https://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/krynica-2018-falszowanie-miodu-i-ochrona-pszczol-na-xxviii-forum-ekonomicznym/b18wv95, Data publikacji: 2018.09.05, Data odczytu: 2018.09.11
Czytaj również:
Liczba wyświetleń artykułu: 1810
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta
Jak rozpoznać miód prawdziwy? Łukasz Karol Uliasz
Wielkie spotkanie w sprawie fałszowania miodu w Rzymie 2025
Co ustalono ws. fałszowania miodu? Edyta Glebocki
Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki
Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki
Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
HarmHoney: Pierwsze próbki z Niemiec w drodze do UE
Pierwsze próbki miodu spływają do badań Edyta Glebocki












