Portal Pszczelarski

Miejskie pszczoły kończą już sezon 2018

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska sezon pasieczny 2018

Susza daje się we znaki zarówno roślinom, jak i pszczołom. Te w mieście kończą już sezon 2018. 

Ten rok jest wyjątkowo suchy, dlatego rośliny przyśpieszyły kwitnienie. Miód lipowy pszczoły zbierały w czerwcu. Wszystko przesunęło się o dwa tygodnie. O dwa tygodnie przesunęła się też pora kwitnienia nawłoci, z której nektar pszczoły zazwyczaj zbierają w sierpniu.

Gdy jest sucho, rośliny kwitną, ale nie wytwarzają odpowiedniej ilości nektaru, dlatego pszczoły trzeba podkarmiać. Teraz zaczynają się już przygotowania do zimy. Pszczelarze podkarmiają owady, żeby królowe składały jak najwięcej jajek, bo większy rój zapewnia lepsze przetrwanie chłodnego sezonu.

W Warszawie może działać już około tysiąca uli, z których każdy przynosi średnio blisko 20 kg miodu rocznie. W jednym ulu może mieszkać nawet 50 tysięcy pszczół. Pasieki funkcjonują na dachach wielu warszawskich obiektów, m.in. galerii handlowych Wileńska, Arkadia, w parku Kępa Potocka i w Bielańskim Ośrodku Kultury, a nawet na Pałacu Kultury (niższa część z Teatrem Studio), biurowcu Focus, Teatrze Wielkim, kamienicy przy Marszałkowskiej czy na dachu hotelu Regent, którego goście mogą skosztować miejskiego miodu w tamtejszej restauracji.

Rozwój miejskiego pszczelarstwa na taką skalę umożliwiła zmiana przepisów pod koniec 2014 roku na mniej restrykcyjne. Dziś wystarczy zachować 10 metrów odległości pasieki od granicy działki lub okna sąsiada.

Celem idei miejskich pasiek jest ochrona pszczół i zwiększenie bioróżnorodności, a także walka z mitem, że pszczoły są groźne dla ludzi. W związku z wymieraniem pszczół organizacja Greenpeace postuluje na rzecz objęcia owadów ochroną prawną, zmniejszenia używania pestycydów i edukacji.

Opracowano na podstawie:

warszawa.wyborcza.pl, Lato jest suche, rośliny przyspieszyły kwitnienie. A miejskie pszczoły skończyły sezon, http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,23726635,miejskie-pszczoly-skonczyly-lato.html, Data publikacji: 2018.07.28, Data odczytu: 2018.07.29

Czytaj więcej:

Spór między KZPRiRB a Greenpeace ws neonikotynoidów 2018



Liczba wyświetleń artykułu: 1570

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim