Portal Pszczelarski

Miejskie pszczoły kończą już sezon 2018

pszczelarstwo mazowieckie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska sezon pasieczny 2018

Susza daje się we znaki zarówno roślinom, jak i pszczołom. Te w mieście kończą już sezon 2018. 

Ten rok jest wyjątkowo suchy, dlatego rośliny przyśpieszyły kwitnienie. Miód lipowy pszczoły zbierały w czerwcu. Wszystko przesunęło się o dwa tygodnie. O dwa tygodnie przesunęła się też pora kwitnienia nawłoci, z której nektar pszczoły zazwyczaj zbierają w sierpniu.

Gdy jest sucho, rośliny kwitną, ale nie wytwarzają odpowiedniej ilości nektaru, dlatego pszczoły trzeba podkarmiać. Teraz zaczynają się już przygotowania do zimy. Pszczelarze podkarmiają owady, żeby królowe składały jak najwięcej jajek, bo większy rój zapewnia lepsze przetrwanie chłodnego sezonu.

W Warszawie może działać już około tysiąca uli, z których każdy przynosi średnio blisko 20 kg miodu rocznie. W jednym ulu może mieszkać nawet 50 tysięcy pszczół. Pasieki funkcjonują na dachach wielu warszawskich obiektów, m.in. galerii handlowych Wileńska, Arkadia, w parku Kępa Potocka i w Bielańskim Ośrodku Kultury, a nawet na Pałacu Kultury (niższa część z Teatrem Studio), biurowcu Focus, Teatrze Wielkim, kamienicy przy Marszałkowskiej czy na dachu hotelu Regent, którego goście mogą skosztować miejskiego miodu w tamtejszej restauracji.

Rozwój miejskiego pszczelarstwa na taką skalę umożliwiła zmiana przepisów pod koniec 2014 roku na mniej restrykcyjne. Dziś wystarczy zachować 10 metrów odległości pasieki od granicy działki lub okna sąsiada.

Celem idei miejskich pasiek jest ochrona pszczół i zwiększenie bioróżnorodności, a także walka z mitem, że pszczoły są groźne dla ludzi. W związku z wymieraniem pszczół organizacja Greenpeace postuluje na rzecz objęcia owadów ochroną prawną, zmniejszenia używania pestycydów i edukacji.

Opracowano na podstawie:

warszawa.wyborcza.pl, Lato jest suche, rośliny przyspieszyły kwitnienie. A miejskie pszczoły skończyły sezon, http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,23726635,miejskie-pszczoly-skonczyly-lato.html, Data publikacji: 2018.07.28, Data odczytu: 2018.07.29

Czytaj więcej:

Spór między KZPRiRB a Greenpeace ws neonikotynoidów 2018



Liczba wyświetleń artykułu: 1399

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Konfitura z melona z imbirem i miodem