Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Spór między KZPRiRB a Greenpeace ws neonikotynoidów 2018

pszczelarstwo w Polsce neonikotynoidy Greenpeace Polski Związek Pszczelarski rzepak Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

Według Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych Greenpeace atakuje w mediach producentów rzepaku i ministra rolnictwa w związku z czasowym dopuszczeniem do zastosowania zapraw z grupy neonikotynoidów, ale nie rozwiązuje problemów.

Opublikowany 28 lutego 2018 r. raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności budzi wiele kontrowersji. Greenpeace podkreśla, że grupa trzech omawianych neonikotynoidów stanowi poważne zagrożenie dla zapylaczy. Ze stanowiskiem tym zgodny jest Zarząd Polskiego Związku Pszczelarskiego. Jednak już pod koniec czerwca Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował przygotowaną na zlecenie Komisji Europejskiej ocenę zasadności wydania przez siedem krajów Wspólnoty (Bułgaria, Estonia, Finlandia, Litwa, Łotwa, Rumunia i Węgry) czasowych zezwoleń kryzysowych dotyczących zapraw z grupy neonikotynoidów, w którym w zdecydowanej większości stwierdził, że zezwolenia były w pełni uzasadnione.

Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych podkreśla, iż zastosowanie pestycydów z grupy neonikotynoidów przy nasionach rzepaku to mniejsze zło dla pszczół niż intensywne opryski. Jak widać, sprawa ta budzi więc wiele kontrowersji.

Zrzeszenie próbowało nawiązać dialog z obrońcami zapylaczy. Dwukrotnie (czerwiec i sierpień 2017) w listach otwartych proponowało Robertowi Cyglickiemu, prezesowi Greenpeace Polska udział w dyskusji na temat sposobów skutecznej ochrony rzepaku, przyjaznych dla środowiska i bezpiecznych dla pszczół, bez zapraw z grupy neonikotynoidów, jednak jak twierdzi do dzisiaj nie otrzymało odpowiedzi.

Według słów Juliusza Młodeckiego, prezesa zrzeszenia, Greenpeace lekceważąc ich listy otwarte pokazał, że potrafi tylko histerycznie i niemerytorycznie atakować w mediach, ale nie rozwiązuje problemów. Producenci rzepaku nie wyobrażają sobie jego uprawy bez skutecznych zapraw nasion. Według nich jedyną alternatywą jest stosowanie coraz większej ilości mniej skutecznej chemii lub uzależnienia się od pasz GMO, czego chcieliby uniknąć.

Co na to Greenpeace? Czekamy na odpowiedź.

Opracowano na podstawie:

agropolska.pl, KZPRiRB: Greenpeace atakuje w mediach, ale nie rozwiązuje problemów, https://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/kzprirb-greenpeace-atakuje-w-mediach-ale-nie-rozwiazuje-problemow,5750.html, Data publikacji: 2018.07.23, Data odczytu: 2018.07.24 

Zobacz również: 

Zarzuty PSOR wobec raportu Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ws neonikotynoidów

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał neonikotynoidy za szkodliwe



Liczba wyświetleń artykułu: 1006

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

V Gminne Święto Miodu w Chobieni

XIV Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie

Kradzież uli w miejscowości Staw 2018

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Sos malinowo-miodowy