Portal Pszczelarski

Zarzuty PSOR wobec raportu Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ws neonikotynoidów

pszczelarstwo w Polsce Greenpeace neonikotynoidy Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Opublikowany 28 lutego 2018 r. raport Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, jeszcze przed jego faktyczną publikacją, budził wiele kontrowersji. Greenpeace podkreśla, że grupa trzech omawianych neonikotynoidów stanowi poważne zagrożenie dla zapylaczy, natomiast Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin stoi na stanowisku, iż sam raport jest stworzony na podstawie niezatwierdzonych i niepraktycznych wytycznych.

Podstawą do stworzenia raportu były wytyczne z 2013 roku. Wytyczne te uznawane są przez wiele krajów członkowskich za niepraktyczne i całkowicie niemożliwe do spełnienia. Dokument w którym zawarte są te wytyczne w ciągu niemal pięciu lat od stworzenia nie został zatwierdzony. Większość państw członkowskich go nadal odrzuca. W związku z tym, zgodnie z opinią stowarzyszenia, dokument ten nie może być podstawą do dokonywania jakiekolwiek oceny naukowej.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przekonuje, iż zebrane w raporcie dane wykazały, że na zdrowie pszczół wpływa wiele czynników, takich jak na przykład obecność szkodników czy niezachowanie prawidłowych praktyk pszczelarskich, a co za tym idzie "nie ma aktualnie pilnej potrzeby wprowadzania dodatkowych regulacji stosowania rzeczonych trzech rodzajów neonikotynoidów".

W swoim oświadczeniu, będącym stanowiskiem w sprawie opublikowanego raportu, stowarzyszenie zwraca również uwagę na następstwa ewentualnego zakazu stosowania tych środków. Badania zrealizowane przez Wspólnotowe Centrum Badawcze Komisji Europejskiej wykazały, że brak dostępu do neonikotynoidów powoduje zwiększoną ilość stosowanych oprysków oraz wykorzystywanie środków ochrony roślin starszego typu, które są o wiele bardziej szkodliwe.

Przypomnijmy, iż Komisja Europejska zaplanowała na 22 marca 2018 roku głosowanie w tej kwestii.

Opracowano na podstawie:

Agro Polska, PSOR ma uwagi do raportu na temat wpływu neonikotynoidów na pszczoły, https://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/psor-ma-uwagi-do-raportu-na-temat-wplywu-neonikotynoidow-na-pszczoly,4970.html, Data publikacji: 2018.03.02, Data odczytu: 2018.03.02

Czytaj również:

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności oceni neonikotynoidy



Liczba wyświetleń artykułu: 1106

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Lawendowe ciasto dyniowe

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Miód z dziką różą