Portal Pszczelarski

Spór między KZPRiRB a Greenpeace ws neonikotynoidów 2018

pszczelarstwo w Polsce neonikotynoidy Greenpeace Polski Związek Pszczelarski rzepak Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

Według Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych Greenpeace atakuje w mediach producentów rzepaku i ministra rolnictwa w związku z czasowym dopuszczeniem do zastosowania zapraw z grupy neonikotynoidów, ale nie rozwiązuje problemów.

Opublikowany 28 lutego 2018 r. raport Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności budzi wiele kontrowersji. Greenpeace podkreśla, że grupa trzech omawianych neonikotynoidów stanowi poważne zagrożenie dla zapylaczy. Ze stanowiskiem tym zgodny jest Zarząd Polskiego Związku Pszczelarskiego. Jednak już pod koniec czerwca Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował przygotowaną na zlecenie Komisji Europejskiej ocenę zasadności wydania przez siedem krajów Wspólnoty (Bułgaria, Estonia, Finlandia, Litwa, Łotwa, Rumunia i Węgry) czasowych zezwoleń kryzysowych dotyczących zapraw z grupy neonikotynoidów, w którym w zdecydowanej większości stwierdził, że zezwolenia były w pełni uzasadnione.

Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych podkreśla, iż zastosowanie pestycydów z grupy neonikotynoidów przy nasionach rzepaku to mniejsze zło dla pszczół niż intensywne opryski. Jak widać, sprawa ta budzi więc wiele kontrowersji.

Zrzeszenie próbowało nawiązać dialog z obrońcami zapylaczy. Dwukrotnie (czerwiec i sierpień 2017) w listach otwartych proponowało Robertowi Cyglickiemu, prezesowi Greenpeace Polska udział w dyskusji na temat sposobów skutecznej ochrony rzepaku, przyjaznych dla środowiska i bezpiecznych dla pszczół, bez zapraw z grupy neonikotynoidów, jednak jak twierdzi do dzisiaj nie otrzymało odpowiedzi.

Według słów Juliusza Młodeckiego, prezesa zrzeszenia, Greenpeace lekceważąc ich listy otwarte pokazał, że potrafi tylko histerycznie i niemerytorycznie atakować w mediach, ale nie rozwiązuje problemów. Producenci rzepaku nie wyobrażają sobie jego uprawy bez skutecznych zapraw nasion. Według nich jedyną alternatywą jest stosowanie coraz większej ilości mniej skutecznej chemii lub uzależnienia się od pasz GMO, czego chcieliby uniknąć.

Co na to Greenpeace? Czekamy na odpowiedź.

Opracowano na podstawie:

agropolska.pl, KZPRiRB: Greenpeace atakuje w mediach, ale nie rozwiązuje problemów, https://www.agropolska.pl/aktualnosci/polska/kzprirb-greenpeace-atakuje-w-mediach-ale-nie-rozwiazuje-problemow,5750.html, Data publikacji: 2018.07.23, Data odczytu: 2018.07.24 

Zobacz również: 

Zarzuty PSOR wobec raportu Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ws neonikotynoidów

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał neonikotynoidy za szkodliwe



Liczba wyświetleń artykułu: 1225

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą