Portal Pszczelarski

Tadeusz Dylon zwiastuje korzystne zbiory miodów wiosennych

Autor zdjęcia: Jarosław Gerczak

pszczelarstwo podkarpackie Tadeusz Dylon Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie miód wiosenny

Jeszcze kilka tygodni temu, Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie obawiał się nagłego wzrostu temperatur i szybkiego przekwitania kwiatów. Teraz przekonuje, iż "nie należy narzekać", ponieważ sezon 2018 zapowiada się jednak lepiej niż poprzedni.

Jak informuje Portal Spożywczy, Tadeusz Dylon przyznaje, iż przyspieszona wegetacja roślin zaskoczyła pszczoły, ponieważ nie były one gotowe na wcześniejsze pojawienie się kwiatów na drzewach i krzewach. Około dwutygodniowe przyspieszenie wegetacji jest niekorzystne dla owadów, ponieważ - jak twierdzi prezes - nie zdążyły się one jeszcze wtedy odpowiednio biologicznie rozwinąć.

Jednakże, zdaniem Tadeusza Dylona, tegoroczny sezon zapowiada się lepiej niż ubiegły. Ciepła pogoda, pozbawiona gwałtownych burz i wichur sprzyja miodobraniu, więc trzeba być dobrej myśli. Według niego, pszczoły na Podkarpaciu zebrały już nektar z wierzby iwy, mniszka i rzepaku.

Jak czytamy na Portalu Spożywczym, na Podkarpaciu znajduje się 110 tysięcy rodzin pszczelich prowadzonych przez cztery tysiące pszczelarzy, a głównym wytworem pasiek jest miód ze spadzi iglastej (tak zwanej rosy miodowej), która występuje latem na igłach i gałęziach jodły i świerka. Miód spadziowy charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych, dlatego często nazywany jest miodem "królewskim".

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, Zbiory miodów wiosennych mogą być lepsze niż przed rokiem, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/zbiory-miodow-wiosennych-moga-byc-lepsze-niz-przed-rokiem,158270.html, Data publikacji: 2018.05.11, Data odczytu: 2018.05.13

Czytaj również:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie nie cieszy się z nagłego ocieplenia



Liczba wyświetleń artykułu: 2050

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Kapusta czerwona z porto

Nan-e qandi

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią