Portal Pszczelarski

Tadeusz Dylon zwiastuje korzystne zbiory miodów wiosennych

Autor zdjęcia: Jarosław Gerczak

pszczelarstwo podkarpackie Tadeusz Dylon Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie miód wiosenny

Jeszcze kilka tygodni temu, Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie obawiał się nagłego wzrostu temperatur i szybkiego przekwitania kwiatów. Teraz przekonuje, iż "nie należy narzekać", ponieważ sezon 2018 zapowiada się jednak lepiej niż poprzedni.

Jak informuje Portal Spożywczy, Tadeusz Dylon przyznaje, iż przyspieszona wegetacja roślin zaskoczyła pszczoły, ponieważ nie były one gotowe na wcześniejsze pojawienie się kwiatów na drzewach i krzewach. Około dwutygodniowe przyspieszenie wegetacji jest niekorzystne dla owadów, ponieważ - jak twierdzi prezes - nie zdążyły się one jeszcze wtedy odpowiednio biologicznie rozwinąć.

Jednakże, zdaniem Tadeusza Dylona, tegoroczny sezon zapowiada się lepiej niż ubiegły. Ciepła pogoda, pozbawiona gwałtownych burz i wichur sprzyja miodobraniu, więc trzeba być dobrej myśli. Według niego, pszczoły na Podkarpaciu zebrały już nektar z wierzby iwy, mniszka i rzepaku.

Jak czytamy na Portalu Spożywczym, na Podkarpaciu znajduje się 110 tysięcy rodzin pszczelich prowadzonych przez cztery tysiące pszczelarzy, a głównym wytworem pasiek jest miód ze spadzi iglastej (tak zwanej rosy miodowej), która występuje latem na igłach i gałęziach jodły i świerka. Miód spadziowy charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych, dlatego często nazywany jest miodem "królewskim".

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, Zbiory miodów wiosennych mogą być lepsze niż przed rokiem, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/zbiory-miodow-wiosennych-moga-byc-lepsze-niz-przed-rokiem,158270.html, Data publikacji: 2018.05.11, Data odczytu: 2018.05.13

Czytaj również:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie nie cieszy się z nagłego ocieplenia



Liczba wyświetleń artykułu: 1898

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Szybki piernik z miodem na święta

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sos malinowo-miodowy

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Filet limonkowo-miodowy z ziołami