Portal Pszczelarski

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie nie cieszy się z nagłego ocieplenia

pszczelarstwo podkarpackie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon miód wiosenny

Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon, uważa że - obserwowane w drugiej połowie kwietnia 2018 r. - gwałtowne ocieplenie nie sprzyja pszczołom i może spowodować starty dla pszczelarzy.

Jak podaje Portal Spożywczy - Tadeusz Dylon stwierdził, iż wczesne kwitnienie wielu drzew i krzewów jest niekorzystne dla owadów, ponieważ nie zdążyły się one biologicznie przygotować do nadchodzącej wiosny. Jednoczesny i gwałtowny rozwój wielu roślin powoduje, że pszczoły - które nie są w stanie w tak szybkim tempie zebrać pożytków - nie będą w stanie wyprodukować dostatecznej ilości miodu. Jak podkreśla Dylon - wiele roślin rozwinęło się w ciągu kilku dni, ale niestety kwiaty te równie szybko opadną. Pszczoły nie będą w stanie pracować w takim tempie. Prezes obawia się, że w wyniku tego gwałtownego ocieplenia, tegoroczne zbiory miodów wiosennych okażą się bardzo słabe.

W 2017 roku podkarpaccy pszczelarze zebrali mniej miodu niż w latach poprzednich. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy był spadek liczby pszczół po zimie. Tegoroczna zima była dla owadów łagodna, ale jak widać, żadne anomalnie pogodowe – nawet te niosące za sobą ocielenie i wysokie temperatury – nie są sprzyjającym czynnikiem dla ani dla pracy pszczół, ani dla pszczelarzy.

Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie zaznaczył, iż jego obawy są jedynie dywagacjami na temat przyszłych zbiorów. Jak będzie rzeczywiście – okaże się pod koniec maja.

Opracowano na podstawie:

Portal Spożywczy, Podkarpackie: Zbiory wiosennych miodów mogą być słabsze, http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/podkarpackie-zbiory-wiosennych-miodow-moga-byc-slabsze,157500.html, Data publikacji: 2018.04.19, Data odczytu: 2018.04.23



Liczba wyświetleń artykułu: 1791

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-04-30 06:15:09

No i chyba Pan Tadeusz ma rację. Pszczoły i pszczelarze w większości nie są przygotowani na tak obfity pożytek. Nie ma co ukrywać, i tak źle, i tak nie dobrze :)

oro54 2018-04-30 19:43:35

Pszczelarze są przygotowani, tylko pszczoły nie nadążają za zmianami w przyrodzie. Obecnie w południowej Wielkopolsce kwitną równocześnie sady, mniszek głogi oraz rzepaki. A rodzinom pszczelim zabrakło do szczęścia jednego pokolenia młodych pszczół. Oj będzie się działo jak nastąpi załamanie pogody na okres kilku dni. Już przygotowałem kilka pustych uli.



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Chleb na owsiance z miodem