Portal Pszczelarski

Grudzień w pasiece

Na zdjęciu: ule przykryte śniegiem. Źródło zdjęcia: publicphoto.org/pics/2012/01/30/Winter-Apiary_Bee-Hives-in-Winter__26344-480x320.jpg

pszczoła miodna zimowla kłąb zimowy grudzień w pasiece pasieka zimą zalecenia pszczelarskie rok w pasiece obowiązki pszczelarza

Grudzień w pasiece

Zima w pasiece to czas, gdy pszczelarz nie ma zbyt wiele pracy bezpośrednio przy pszczołach. Te bowiem znajdują się w kłębie w ulu i nie wylatują na zewnątrz. Nie oznacza to, że w pasiece nie ma w tym czasie kompletnie nic do zrobienia.

Pszczelarz powinien raz na jakiś czas skontrolować pasieczysko, ale w taki sposób, by niepotrzebnie nie denerwować ani nie niepokoić pszczół. Warto sprawdzić, czy ule stoją i są całe. Zdarza się bowiem, że są one przewracane przez wiatr lub niszczone przez ptaki. Trzeba też się upewnić, czy szybki zasłaniające wylotki znajdują się na swoim miejscu. Oczywiście, przygotowania do przetrwania rodziny pszczelej w zimie ich właściciel powinien czynić już pod koniec lata. To od jego działań w dużej mierze zależy, w jakim stanie rodzina pszczela przetrwa zimę i jaka będzie jej siła wiosną po zimowli.

Pszczoły w grudniu znajdują się już w doskonale ukształtowanym kłębie zimowym. Mają przy tym dość spory zapas miodu, który wystarcza całej rodzinie nawet na kilka tygodni. Gdy pokarm się kończy, pszczoły które znajdują się na zewnątrz kłębu zaczynają odsklepiać komórki z miodem, a następnie kropelka po kropelce podają miód pszczołom znajdującym się wewnątrz. Kłąb w czasie zimy nieustannie się porusza – przesuwa się ku górze, gdyż właśnie tam znajdują się zapasy miodu. Z zewnątrz pszczelarz może w tym czasie usłyszeć ciche pobrzękiwanie. To znak, że pszczoły w kłębie doskonale radzą sobie w walce z głodem i zimnem i nie wymagają ingerencji z zewnątrz.

Podczas gdy pszczoły zimują, pszczelarz może wykorzystać te wolne chwile na dokształcanie się. Wielu właścicieli pasiek zajmuje się w tym czasie czytaniem fachowej literatury lub bierze udział w szkoleniach czy konferencjach. Grudzień i inne miesiące zimowe to najlepszy czas, by porozmawiać o pszczołach – w sezonie pszczelarskim jest bowiem tyle pracy w pasiece, że na rozmowy i dokształcanie nie pozostaje zbyt wiele czasu.

Opracowano na podstawie:
Stanisław Dubiel, Zima w pasiece pszczelej, www.lodr.pl, 3.11.2014 r.

Grudzień w pasiece - artykuły powiązane

Zalecenia pszczelarskie na styczeń

Co robić, gdy śnieg zasypie wyloty przy ulach?

Zimowy osyp pszczół - co robić?

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Pierwszy oblot pszczół po zimowli

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9802

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2014-01-04 12:13:15

Oby. Obawiam się, że taka kolej rzeczy jaka ma miejsce w tym momencie może mieć bardzo negatywne skutki.

mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:59:22

mnie juz denerwuje, ze grudzien i styczen takie cieple, facelia nawet pieknie rosnie, a miala byc na wiosne jako ozima posialem



  Współpracują z portalem:

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Krem bananowo-owsiany z miodem

Ananas w czekoladowym cieście

Klasyczna truskawka z miodem