Portal Pszczelarski

Sztuczne owady pomagają zapylać kwiaty, ale też szpiegować

pszczelarstwo na świecie sztuczna pszczoła RoboBee

Specjaliści, naukowcy i inżynierowie coraz większy nacisk kładą na wykorzystanie wyjątkowych cech i umiejętności zwierząt w nowoczesnej technologii. Poza mechaniczną pszczołą, powstały już: RoboSwift, namierzający jerzyki w trakcie lotu, mechaniczna ryba, ważka i gepard, natomiast mechaniczny komar potrafi nawet pobierać próbki DNA.

Jak informuje Rzeczpospolita - inżynierowie czerpią inspirację ze świata zwierząt, aby stworzyć ich idealnie odwzorowane kopie, które jednak będzie można kontrolować. Dzięki analizie anatomii i cech charakterystycznych danego gatunku, tworzy się nowoczesne systemy wykorzystywane w militariach, produkcji, ochronie, monitoringu czy zapylaniu roślin. 

Jednym ze szczególnie nowatorskich wynalazków, jest mikrodron RoboBee. Naukowcy z Harvardu pracują nad tym maleńkim robotem już od kilku lat. Aktualna wersja waży 60 mg, a jego skrzydła są w stanie wykonać 120 uderzeń na sekundę. Praca nad mechaniczną pszczołą ma na celu stworzenie alternatywy dla zagrożonego gatunku. W połączeniu z technologią przenoszenia pyłków - stworzoną przez japońskich naukowców - sztuczne zapylanie staje się coraz bardziej realne. 

Mechaniczne owady i zwierzęta są już czynnie testowane w naturalnym środowisku, a zebrane w ten sposób informacje, pozwalają na ich ciągłe udoskonalanie. Mechaniczna ważka (BionicOpter) wykorzystywana jest na przykład do obserwacji zwierząt, ale interesuje się nią również wojsko. Brytyjska armia miała już możliwość poznania możliwości Black Hornet Nano, który był wykorzystywany do zadań zwiadowczych, ponieważ do złudzenia przypomina owada i łatwo wtapia się otoczenie. Izraelskie służby specjalne będą, w niedalekiej przyszłości, wykorzystywały mechanicznego motyla (Robotic Butterfly), który może przesyłać kolorowe obrazy w czasie rzeczywistym i jest sterowany za pomocą specjalnego hełmu. 

Największym problemem z jakim muszą uporać się naukowcy to kwestia zasilania mikrodronów, dlatego naukowcy pracują również nad stworzeniem systemu pozwalającego na zdalne sterowanie żywymi owadami, poprzez wszczepianie im specjalnych elektrod.

Opracowano na podstawie:

Rzeczpospolita, Pszczoły roboty zapylą kwiaty, a komary drony będą nas szpiegować, http://www.rp.pl/Plus-Minus/302159928-Pszczoly-roboty-zapyla-kwiaty-a-komary-drony-beda-nas-szpiegowac.html, Data publikacji: 2018.02.15, Data odczytu: 2018.02.19

Czytaj również:

Sztuczna pszczoła

Latająca sztuczna pszczoła z Politechniki Warszawskiej

B-Droid - automatyczny system do zapylania roślin



Liczba wyświetleń artykułu: 4955

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Pierniczki świąteczne z miodem