Portal Pszczelarski

Sztuczna pszczoła

Na zdjęciu: sztuczne pszczoły. Źródło: upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/23/RoboBees.jpg

sztuczna pszczoła zapylanie roślin Uniwersytet Harvarda oraz Uniwersytet Northeastern RoboBee Politechnika Wrocławska

Sztuczna pszczoła

Nowoczesne technologie rozwijają się dziś w niezwykłym tempie. Naukowcy, którzy zajmują się budową robotów, z roku na rok osiągają coraz większa precyzję, a z ich wytworami można już sobie swobodnie porozmawiać. Nic więc dziwnego, że mechanizacja i cybernetyka pojawia się też w pszczelarstwie. Jednak w mocno zaskakującej formie.

Wiele grup naukowców intensywnie pracuje nad stworzeniem szcztucznej pszczoły. Na szczęście nie jest to pomysł na zintensyfikowanie produkcji miodu w nowoczesnych pasiekach. Pszczoły w tym zakresie są dużo bardziej precyzyjne niż jakiekolwiek maszyny. Chodzi natomiast o problem zapylania. Światowe rolnictwo potrzebuje bowiem pszczół, a tych jest coraz mniej. Ma to związek z licznymi chorobami pszczół, szczególnie z CCD, czyli masowym ginięciem pszczół. Podczas gdy jedni naukowcy pracują nad wyhodowaniem takich gatunków pszczół, które będą wyjątkowo odporne na choroby, inni podjęli się pracy nad stworzeniem sztucznej pszczoły.

Prace nad sztuczną pszczoła odbywają się od kilku lat między innymi na Uniwersytecie Harvarda oraz Uniwersytecie Northeastern. Naukowcom udało się stworzyć tak zwaną RoboBee – to niewielki robot wyposażony w doskonale przemyślany mechanizm pobierający i przenoszący pyłek. W tym wyścigu nad stworzeniem idealnej sztucznej pszczoły możemy też znaleźć polski akcent – z naukowcami z Zachodu skutecznie konkurują specjaliści z Politechniki Warszawskiej. Mają w planach stworzenie sztucznej pszczoły, która w zapylaniu będzie bardziej wydajna niż prawdziwa – będzie zbierać i przenosić pyłek, natomiast nie będzie zajmować się poszukiwaniem jedzenie. Choć prace nad sztucznymi pszczołami są już mocno zaawansowane, na razie nie grozi nam inwazja setek tysięcy robo-pszczół latających nad polami.

Opracowano na podstawie:
Wyobraź sobie świat bez pszczół…, www.ekologia.pl, 2.11.2014 r.

Zobacz również:

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5489

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto orzechowe z miodem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem