Portal Pszczelarski

Sztuczna pszczoła

Na zdjęciu: sztuczne pszczoły. Źródło: upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/23/RoboBees.jpg

sztuczna pszczoła zapylanie roślin Uniwersytet Harvarda oraz Uniwersytet Northeastern RoboBee Politechnika Wrocławska

Sztuczna pszczoła

Nowoczesne technologie rozwijają się dziś w niezwykłym tempie. Naukowcy, którzy zajmują się budową robotów, z roku na rok osiągają coraz większa precyzję, a z ich wytworami można już sobie swobodnie porozmawiać. Nic więc dziwnego, że mechanizacja i cybernetyka pojawia się też w pszczelarstwie. Jednak w mocno zaskakującej formie.

Wiele grup naukowców intensywnie pracuje nad stworzeniem szcztucznej pszczoły. Na szczęście nie jest to pomysł na zintensyfikowanie produkcji miodu w nowoczesnych pasiekach. Pszczoły w tym zakresie są dużo bardziej precyzyjne niż jakiekolwiek maszyny. Chodzi natomiast o problem zapylania. Światowe rolnictwo potrzebuje bowiem pszczół, a tych jest coraz mniej. Ma to związek z licznymi chorobami pszczół, szczególnie z CCD, czyli masowym ginięciem pszczół. Podczas gdy jedni naukowcy pracują nad wyhodowaniem takich gatunków pszczół, które będą wyjątkowo odporne na choroby, inni podjęli się pracy nad stworzeniem sztucznej pszczoły.

Prace nad sztuczną pszczoła odbywają się od kilku lat między innymi na Uniwersytecie Harvarda oraz Uniwersytecie Northeastern. Naukowcom udało się stworzyć tak zwaną RoboBee – to niewielki robot wyposażony w doskonale przemyślany mechanizm pobierający i przenoszący pyłek. W tym wyścigu nad stworzeniem idealnej sztucznej pszczoły możemy też znaleźć polski akcent – z naukowcami z Zachodu skutecznie konkurują specjaliści z Politechniki Warszawskiej. Mają w planach stworzenie sztucznej pszczoły, która w zapylaniu będzie bardziej wydajna niż prawdziwa – będzie zbierać i przenosić pyłek, natomiast nie będzie zajmować się poszukiwaniem jedzenie. Choć prace nad sztucznymi pszczołami są już mocno zaawansowane, na razie nie grozi nam inwazja setek tysięcy robo-pszczół latających nad polami.

Opracowano na podstawie:
Wyobraź sobie świat bez pszczół…, www.ekologia.pl, 2.11.2014 r.

Zobacz również:

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5972

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe