Portal Pszczelarski

Syngenta zapowiada kontynuację projektu Operation Pollinator 2018

Słonecznik.

pszczelarstwo w Polsce Operation Pollinator Syngenta

Na początku lutego 2018 r. firma Syngenta zorganizowała konferencje prasową, na której podsumowała ubiegły rok oraz zapowiedziała planowane zmiany w roku bieżącym. Poza szeregiem zmian strukturalnych i wprowadzeniem nowych produktów na rynek, zapowiedziano również kontynuację projektu The Good Growth Plan oraz Operation Pollinator - akcji na rzecz owadów zapylających.

Jak czytamy, na portalu Farmer.pl - akcja Operation Pollinator polega przede wszystkim na rozpowszechnianiu specjalnie dobranych mieszanek nasion miododajnych, w których skład wchodzą między innymi: słonecznik zwyczajny, gryka, facelia błękitna oraz koniczyna perska. W skład tej kompozycji wchodzą nasiona, które dobrze sprawdzają się w warunkach klimatycznych naszego kraju oraz kwitną długo, dzięki czemu służą owadom zapylającym. Program prowadzony jest w 15 krajach. Specjaliści firmy Syngenta współpracują z tysiącem plantatorów, a dobór nasion do swoich mieszanek opierają na niezależnych badaniach.

Co roku, w pierwszej połowie marca, na stronie firmy pojawia się informacja o przyjmowaniu zgłoszeń na darmowe partie mieszanek kwiatowych. Aby otrzymać mieszankę, wystarczy wypełnić formularz, dostępny na specjalnie dedykowanej stronie internetowej, podać dokładny adres, numer telefonu oraz zgodę na przetwarzanie danych osobowych. Niestety liczba pakietów jest ograniczona, dlatego też liczy się kolejność zgłoszeń. Nasiona mogą otrzymać zarówno rolnicy, pszczelarze, jak i każda inna zainteresowana osoba. Ponadto, firma przygotowała specjalny poradnik dla plantatorów, z którego można dowiedzieć się wszelkich niezbędnych informacji na temat tworzenia siedlisk dla owadów zapylających.

Akcja Operation Pollinator organizowana jest w ramach programu The Good Growth Plan i zobowiązania firmy do wspierania bioróżnorodności. Przedstawiciele firmy podkreślają, że jest to jedno z priorytetowych działań koncernu.

Opracowano na podstawie:

Farmer.pl, Syngenta podsumowuje 2017 rok i planuje kolejny, http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nasiennictwo/syngenta-podsumowuje-2017-rok-i-planuje-kolejny,76595,1.html, Data publikacji: 2018.02.14, Data odczytu: 2018.02.15

Czytaj również:

Jak zapowiedzieli, tak zrobili. Syngenta rozdała 5 ton nasion roślin miododajnych



Liczba wyświetleń artykułu: 1681

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato