Cudowne właściwości miodu faceliowego
Miód faceliowy nazywany jest "miodem królewskim" i charakteryzuje się unikalnym składem. Ten pozyskiwany z facelii błękitnej miód ma lekko kwaskowaty smak. Dzięki wielu leczniczym właściwościom uważany jest przez niektórych za jeden z najbardziej odżywczych i cennych miodów.
Facelia błękitna to roślina, którą uznaje się za najbardziej wydajną nektarowo. Jest bardzo ceniona przez pszczelarzy. Szybki wzrost i przystosowanie do warunków środowiskowych plasuje facelię błękitną wśród najlepszych roślin miododajnych.
Miód faceliowy obniża ciśnienie tętnicze oraz wzmacnia odporność. Regularne spożywanie go, poprzez dodawanie do napojów lub potraw, pozwala zapobiegać infekcjom górnych dróg oddechowych. Ponadto, miód ten wykazuje właściwości antyseptyczne. Miód faceliowy zalecany jest alergikom, pomaga również w walce z astmą oskrzelową. Najbardziej jednak zaskakującą jego właściwością, jest obniżenie toksycznego działania używek typu kawa, alkohol czy nikotyna.
Lecznicze właściwości tego miodu wynikają z jego unikalnego składu, w szczególności z zawartości jonów magnezu, żelaza oraz kobaltu. Jony te wspierają działanie układu krążenia, pomagają w pracy serca. A dzięki zawartości choliny chronią również wątrobę.
Opracowano na podstawie:
Ekspress Kaszubski, Zdrowie z natury. Poznaj właściwości zdrowotne „królewskiego miodu”, http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2018/01/zdrowie-z-natury-poznaj-wlasciwosci-zdrowotne-krolewskiego-miodu, Data publikacji: 2018.01.22, Data odczytu: 2018.01.22
Czytaj również:
Liczba wyświetleń artykułu: 6722
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!