Portal Pszczelarski

Cudowne właściwości miodu faceliowego

Pole facelii błękitnej.

miód faceliowy właściwości miodu faceliowego zastosowanie miodu faceliowego

Miód faceliowy nazywany jest "miodem królewskim" i charakteryzuje się unikalnym składem. Ten pozyskiwany z facelii błękitnej miód ma lekko kwaskowaty smak. Dzięki wielu leczniczym właściwościom uważany jest przez niektórych za jeden z najbardziej odżywczych i cennych miodów.

Facelia błękitna to roślina, którą uznaje się za najbardziej wydajną nektarowo. Jest bardzo ceniona przez pszczelarzy. Szybki wzrost i przystosowanie do warunków środowiskowych plasuje facelię błękitną wśród najlepszych roślin miododajnych.

Miód faceliowy obniża ciśnienie tętnicze oraz wzmacnia odporność. Regularne spożywanie go, poprzez dodawanie do napojów lub potraw, pozwala zapobiegać infekcjom górnych dróg oddechowych. Ponadto, miód ten wykazuje właściwości antyseptyczne. Miód faceliowy zalecany jest alergikom, pomaga również w walce z astmą oskrzelową. Najbardziej jednak zaskakującą jego właściwością, jest obniżenie toksycznego działania używek typu kawa, alkohol czy nikotyna. 

Lecznicze właściwości tego miodu wynikają z jego unikalnego składu, w szczególności z zawartości jonów magnezu, żelaza oraz kobaltu. Jony te wspierają działanie układu krążenia, pomagają w pracy serca. A dzięki zawartości choliny chronią również wątrobę. 

Opracowano na podstawie:

Ekspress Kaszubski, Zdrowie z natury. Poznaj właściwości zdrowotne „królewskiego miodu”, http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2018/01/zdrowie-z-natury-poznaj-wlasciwosci-zdrowotne-krolewskiego-miodu, Data publikacji: 2018.01.22, Data odczytu: 2018.01.22

Czytaj również:

Facelia błękitna - roślina miododajna

Właściwości miodu



Liczba wyświetleń artykułu: 6722

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Ananas w czekoladowym cieście

Racuchy z bananami i miodem

Puszysty omlet z bananami

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?