Portal Pszczelarski

Cudowne właściwości miodu faceliowego

Pole facelii błękitnej.

miód faceliowy właściwości miodu faceliowego zastosowanie miodu faceliowego

Miód faceliowy nazywany jest "miodem królewskim" i charakteryzuje się unikalnym składem. Ten pozyskiwany z facelii błękitnej miód ma lekko kwaskowaty smak. Dzięki wielu leczniczym właściwościom uważany jest przez niektórych za jeden z najbardziej odżywczych i cennych miodów.

Facelia błękitna to roślina, którą uznaje się za najbardziej wydajną nektarowo. Jest bardzo ceniona przez pszczelarzy. Szybki wzrost i przystosowanie do warunków środowiskowych plasuje facelię błękitną wśród najlepszych roślin miododajnych.

Miód faceliowy obniża ciśnienie tętnicze oraz wzmacnia odporność. Regularne spożywanie go, poprzez dodawanie do napojów lub potraw, pozwala zapobiegać infekcjom górnych dróg oddechowych. Ponadto, miód ten wykazuje właściwości antyseptyczne. Miód faceliowy zalecany jest alergikom, pomaga również w walce z astmą oskrzelową. Najbardziej jednak zaskakującą jego właściwością, jest obniżenie toksycznego działania używek typu kawa, alkohol czy nikotyna. 

Lecznicze właściwości tego miodu wynikają z jego unikalnego składu, w szczególności z zawartości jonów magnezu, żelaza oraz kobaltu. Jony te wspierają działanie układu krążenia, pomagają w pracy serca. A dzięki zawartości choliny chronią również wątrobę. 

Opracowano na podstawie:

Ekspress Kaszubski, Zdrowie z natury. Poznaj właściwości zdrowotne „królewskiego miodu”, http://expresskaszubski.pl/aktualnosci/2018/01/zdrowie-z-natury-poznaj-wlasciwosci-zdrowotne-krolewskiego-miodu, Data publikacji: 2018.01.22, Data odczytu: 2018.01.22

Czytaj również:

Facelia błękitna - roślina miododajna

Właściwości miodu



Liczba wyświetleń artykułu: 6985

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Kaczka po mazursku

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem