Portal Pszczelarski

Właściwości miodu

Na zdjęciu: łyżeczka miodu. Źródło zdjęcia: hdwallpaper.freehdw.com/0006/3d-abstract_widewallpaper_honey-spoon_53940.jpg

miód właściwości miodu

Właściwości miodu

Każdy miód ma swoje specyficzne właściwości, które pozwalają na dość łatwe odróżnienie go od innych rodzajów miodu, niemniej jednak miód jako szeroko pojęty produkt prosto z ula ma szereg wspólnych cech, dzięki którym uważany jest nie tylko za smaczny, ale przede wszystkim zdrowy.

W miodzie znajduje się szereg składników, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Nic więc dziwnego, że od stuleci jest on powszechnie stosowany w medycynie naturalnej. Przede wszystkim, regularnie spożywany miód przyczynia się do wzrostu odporności organizmu i ma duże właściwości regeneracyjne. Jest polecany osobom skłonnym do infekcji i zakażeń bakteryjnych, a także chorym w okresie rekonwalescencji. Odżywcze właściwości miodu szybko przywracają siłę i energię do życia. Co więcej, naturalny miód ma silne właściwości antybakteryjne i antybiotyczne – warto stosować go jako naturalny antybiotyk w wielu schorzeniach, zanim wybierzemy się do lekarza po leki z apteki.

Miód pozytywnie wpływa też na funkcjonowanie wielu układów. Świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia, działa też wspomagająco w chorobach układu pokarmowego, moczowego, a nawet nerwowego. Można go również z powodzeniem stosować w chorobach skóry, nie tylko tych o podłożu alergicznym.

Właściwości miodu są najpełniejsze, jeśli jest on właściwie przechowywany i nie przegrzewamy go. Wysokie temperatury mogą bowiem znacznie obniżać wartości odżywcze miodu, a w szczególności działanie zawartych w nim enzymów. Oczywiście, warto też stawiać na miód w pełni naturalny, kupowany bezpośrednio od pszczelarza lub w sklepie pszczelarskim, a nie w hipermarkecie. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że skorzystamy z wszystkich leczniczych właściwości, oferowanych przez dobry jakościowo miód.

 

Zobacz również:

Właściwości miodu akacjowego

Właściwości i zastosowanie miodu cząbrowego

Właściwości miodu gryczanego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Właściwości miodu lipowego

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściowści miodu rzepakowego

Właściwości miodu wielokwiatowego

Właściwości miodu wrzosowego

Właściwości miodu ze spadzi iglastej

Właściwości miodu ze spadzi liściastej oraz spadziowo-nektarowego

Miód malinowy. Skład, zastosowanie, właściwości i dawkowanie

Miód płynny, skrystalizowany czy kremowany – który wybrać?

Krystalizacja miodu - patoka a krupiec

Miód i jego rodzaje według prawa unijnego

Miód - produkt pszczeli

Miód - co pszczelarz powinien o nim wiedzieć?

Badanie miodu w domowych warunkach

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 17646

Komentarze z forum pszczelarskiego

Miodowy 2016-10-11 10:51:45

Dokładnie tak, jakość miodu powinna być naszym priorytetem. Warto czasem dopłacić kilka złotych by mieć pewność dobrego jakościowo, europejskiego miodu. Sam kupuję miód w internecie i nigdy się nie zawiodłem.

beekate 2016-10-11 13:39:39

Można też samemu hodować pszczoły,
Są rozwiązania, sposoby hodowli w miastach.

Tak poważnie, najlepiej kupić u sąsiada pszczelarza, bezpośrednio z pasieki.

Nie kupujcie nigdy, przenigdy u osoby z którą nie można nawiązać relacji, np; przy drogach(zakopianka)

michal1972 2016-10-12 19:30:27

Beekate, zgadza się. Najlepiej kupować bezpośrednio z pasieki najbliższego pszczelarza i dodatkowo, tego, który cieszy się dobrą opinią. Teraz coraz więcej domorosłych pszczelarzy, którzy nie mają pojęcia co robią, często doprowadzając do poważnych chorób w pasiekach.



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową