Portal Pszczelarski

Podstawowy przegląd czynników wpływających na prawidłową zimowlę pszczół

zimowla pszczół

Od kilku lat zauważa się rosnący odsetek strat zimowych. W niektórych regionach osypy zimowe dochodzą nawet do 30%. Szacuje się, że od 5 do 10% straty po okresie zimy, należy zaliczyć do standardowego ubytku i traktować jako "ryzyko zawodowe". Aby zminimalizować wielkość osypu należy jak najlepiej przygotować rodziny pszczele do zimowli.

Do najważniejszych czynników mających wpływ na prawidłowe przezimowanie rodzin należy zaliczyć przede wszystkim: ilość i jakość zapasu zimowego – tu od kilku lat sprawdzają się pokarmy sztuczne, tradycyjnie robiony syrop cukrowy oraz niezmiennie miód naturalny. Poza tym należy zadbać o odpowiedni wiek robotnic oraz nie za wysoki poziom wilgoci w ulu. Niesprzyjającymi warunkami są również niedobory pyłku, późnojesienna obecność czerwiu, a także występowanie warrozy.

Jeżeli po okresie zimowli, pszczoły nie wykazują objawów chorobowych, a obserwacja ich zachowania pozwala wytypować osłabione rodziny, należy przystąpić do ich ratowania. Sposobów ratowania jest wiele, do najczęściej stosowanych należy: łączenie rodzin słabych z silniejszymi, uzupełnienie pokarmu, ocieplenie gniazda oraz odpowiednie wyregulowanie wentylacji.

Opracowano na podstawie:

Pasieka, Wiosenne ratowanie rodzin osłabionych w trakcie zimowli, http://pasieka24.pl/http://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/156-pasieka-1-2018/1744-wiosenne-ratowanie-rodzin-oslabionych-w-trakcie-zimowli, Data odczytu: 2017.12.25

Czytaj również:

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?



Liczba wyświetleń artykułu: 3315

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół