Portal Pszczelarski

Podstawowy przegląd czynników wpływających na prawidłową zimowlę pszczół

zimowla pszczół

Od kilku lat zauważa się rosnący odsetek strat zimowych. W niektórych regionach osypy zimowe dochodzą nawet do 30%. Szacuje się, że od 5 do 10% straty po okresie zimy, należy zaliczyć do standardowego ubytku i traktować jako "ryzyko zawodowe". Aby zminimalizować wielkość osypu należy jak najlepiej przygotować rodziny pszczele do zimowli.

Do najważniejszych czynników mających wpływ na prawidłowe przezimowanie rodzin należy zaliczyć przede wszystkim: ilość i jakość zapasu zimowego – tu od kilku lat sprawdzają się pokarmy sztuczne, tradycyjnie robiony syrop cukrowy oraz niezmiennie miód naturalny. Poza tym należy zadbać o odpowiedni wiek robotnic oraz nie za wysoki poziom wilgoci w ulu. Niesprzyjającymi warunkami są również niedobory pyłku, późnojesienna obecność czerwiu, a także występowanie warrozy.

Jeżeli po okresie zimowli, pszczoły nie wykazują objawów chorobowych, a obserwacja ich zachowania pozwala wytypować osłabione rodziny, należy przystąpić do ich ratowania. Sposobów ratowania jest wiele, do najczęściej stosowanych należy: łączenie rodzin słabych z silniejszymi, uzupełnienie pokarmu, ocieplenie gniazda oraz odpowiednie wyregulowanie wentylacji.

Opracowano na podstawie:

Pasieka, Wiosenne ratowanie rodzin osłabionych w trakcie zimowli, http://pasieka24.pl/http://pasieka24.pl/index.php/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/156-pasieka-1-2018/1744-wiosenne-ratowanie-rodzin-oslabionych-w-trakcie-zimowli, Data odczytu: 2017.12.25

Czytaj również:

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?



Liczba wyświetleń artykułu: 3562

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?