Portal Pszczelarski

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?

Na obrazku: tabliczka informacyjna do artykułu dotyczącego pokarmu dla pszczół na zimę. Źródło obrazka: my-practical-baby-guide.com/images/bee_baby_shower_food_label_2.jpg

pokarm dla pszczół miód podkarmianie pszczół miodem syrop cukrowy inwerty

Jaki pokarm wybrać dla pszczół na zimę?

Właściwe przygotowanie pszczół do zimy ma ogromne znaczenie dla wyników, jakie pszczelarz osiągnie w przyszłym roku. Trzeba więc pamiętać, aby zapewnić pszczołom odpowiednią ilość pokarmu.

Pszczelarz powinien zadbać nie tylko o jakość pokarmu, ale tez o jego odpowiednią ilość. Musi być dostosowana do siły rodziny pszczelej. Jeśli pszczoły spożyją za mało, mogą nie przetrwać zimy w dobrych warunkach i na wiosnę, a nawet późną zimą, wokół uli będzie widoczny dość duży osyp. Oczywiście, przez wieki do karmienia pszczół wykorzystywany był po prostu wytworzony przez nie miód. Jednak w dzisiejszych czasach, gdy pasieki często nastawione są na jak największą wydajność produkcji, naturalny miód został zastąpiony innymi produktami.

Do jesiennego podkarmiania przystępujemy po ułożeniu gniazda oraz zwężeniu wylotków (aby zapobiec rabunkom). Jako pokarm doskonale sprawdzi się syrop cukrowy. Musi być on bardzo gęsty, stosunek cukru do wody powinien wynosić około 3:2. Warto przy tym zwrócić uwagę na czystość wody – nie trzeba jej koniecznie przegotowywać, ale warto zadbać o to, by pochodziła z czystego i sprawdzonego źródła.

Doskonałym pokarmem na zimę są też gotowe inwerty, które są wygodne w stosowaniu – wystarczy otworzyć pojemnik i podać pokarm pszczołom. Mają właściwości odżywcze zbliżone do naturalnego syropu cukrowego. Są dla pszczół lekkostrawne, co ma szczególne znaczenie przed zimowla. Pokarm powinien być lekki, by nie zapychał odwłoków pszczół w zimie. Źle dobrany pokarm może powodować, że pszczoły zimą będą wypryskiwały z ula, aby oczyścić jelita. A takie zakłócanie spokojnej zimowli może mieć negatywny wpływ na wiosenną siłę rodziny pszczelej.

Opracowano na podstawie:
Jan Śłósarz, Zalecenia pszczelarskie – wrzesień, www.modr.pl, 31.10.2014 r.

Zobacz również:

Karmienie pszczół na zimę miodem - zalety

Ciasto cukrowe oraz ciasto miodowo-cukrowe - zalety

Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół

Co to są inwerty?

Gotowe syropy inwertowane - podział

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 24714

Komentarze z forum pszczelarskiego

HeniekWaldoch 2019-06-05 11:53:41

Tutaj polecam dla pszczelarzy syrop i ciasto dla pszczół najwyższej jakości do dokarmiania pszczół firmy Łysoń. Bardzo dobrze przyswajalny, gotowy do użycia od razu http://apikand.pl/



  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem