Portal Pszczelarski

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?

Na obrazku: tabliczka informacyjna do artykułu dotyczącego pokarmu dla pszczół na zimę. Źródło obrazka: my-practical-baby-guide.com/images/bee_baby_shower_food_label_2.jpg

pokarm dla pszczół miód podkarmianie pszczół miodem syrop cukrowy inwerty

Jaki pokarm wybrać dla pszczół na zimę?

Właściwe przygotowanie pszczół do zimy ma ogromne znaczenie dla wyników, jakie pszczelarz osiągnie w przyszłym roku. Trzeba więc pamiętać, aby zapewnić pszczołom odpowiednią ilość pokarmu.

Pszczelarz powinien zadbać nie tylko o jakość pokarmu, ale tez o jego odpowiednią ilość. Musi być dostosowana do siły rodziny pszczelej. Jeśli pszczoły spożyją za mało, mogą nie przetrwać zimy w dobrych warunkach i na wiosnę, a nawet późną zimą, wokół uli będzie widoczny dość duży osyp. Oczywiście, przez wieki do karmienia pszczół wykorzystywany był po prostu wytworzony przez nie miód. Jednak w dzisiejszych czasach, gdy pasieki często nastawione są na jak największą wydajność produkcji, naturalny miód został zastąpiony innymi produktami.

Do jesiennego podkarmiania przystępujemy po ułożeniu gniazda oraz zwężeniu wylotków (aby zapobiec rabunkom). Jako pokarm doskonale sprawdzi się syrop cukrowy. Musi być on bardzo gęsty, stosunek cukru do wody powinien wynosić około 3:2. Warto przy tym zwrócić uwagę na czystość wody – nie trzeba jej koniecznie przegotowywać, ale warto zadbać o to, by pochodziła z czystego i sprawdzonego źródła.

Doskonałym pokarmem na zimę są też gotowe inwerty, które są wygodne w stosowaniu – wystarczy otworzyć pojemnik i podać pokarm pszczołom. Mają właściwości odżywcze zbliżone do naturalnego syropu cukrowego. Są dla pszczół lekkostrawne, co ma szczególne znaczenie przed zimowla. Pokarm powinien być lekki, by nie zapychał odwłoków pszczół w zimie. Źle dobrany pokarm może powodować, że pszczoły zimą będą wypryskiwały z ula, aby oczyścić jelita. A takie zakłócanie spokojnej zimowli może mieć negatywny wpływ na wiosenną siłę rodziny pszczelej.

Opracowano na podstawie:
Jan Śłósarz, Zalecenia pszczelarskie – wrzesień, www.modr.pl, 31.10.2014 r.

Zobacz również:

Karmienie pszczół na zimę miodem - zalety

Ciasto cukrowe oraz ciasto miodowo-cukrowe - zalety

Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół

Co to są inwerty?

Gotowe syropy inwertowane - podział

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 23753

Komentarze z forum pszczelarskiego

HeniekWaldoch 2019-06-05 11:53:41

Tutaj polecam dla pszczelarzy syrop i ciasto dla pszczół najwyższej jakości do dokarmiania pszczół firmy Łysoń. Bardzo dobrze przyswajalny, gotowy do użycia od razu http://apikand.pl/



  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy