Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Na zdjęciu: ule zasypane śniegiem. Źródło zdjęcia: riskshoney.com/wp-content/uploads/2012/02/DSC02124-300x225.jpg

zimowla ocieplanie ula wilgoć w ulu rodzina pszczela

Pracą w pasiece zaczynałem już jako dziecko u boku mojego dziadka, z którym przesiadywałem całymi dniami między ulami. Obecnie prowadzę gospodarstwo pasieczne w południowo-zachodniej części kraju. Nasz rejon jest, a przynajmniej był do tej pory, najbardziej sprzyjający dla gospodarki pasiecznej. Jesień z przymrozkami, zima umiarkowana, końcem lutego i na początku marca zaczynało się przedwiośnie. Cały proces rozwojowy można było jakoś sobie zaplanować – czego nie możemy zrobić za bardzo dziś.

Dzisiejszy czas zimowli pszczół jest czasem niepewnym dla wielu pszczelarzy, martwią się czy na wiosnę zastaną jeszcze pszczoły w swoich ulach. Nasi dziadkowie rozpoczynali karmienie w sierpniu i kończyli około 10 września i to była żelazna zasada. Następnie ocieplali ule i do wiosny mogli spać spokojnie. A co dziś? Mogłoby się wydawać, że zrobiliśmy wszystko i możemy odpoczywać, gdy początkiem września zakończmy karmienie.  W ostatnich latach nasza jesień przypomina lato: we wrześniu i październiku mamy temperatury podobne do letnich. Co sprawia, że dobre, młode matki zaczynają czerwienie. W listopadzie u wielu pszczelarzy okazuje się, że zaczyna brakować w ulach pokarmu. Co jest jednoznaczne z tym, że na wiosnę możemy się pożegnać z pszczołami. Co zrobić, żeby w tych trudnych czasach dla pszczelarstwa jakoś sobie poradzić?

Myślę, że przygotowując pszczoły do zimy już w drugiej połowie lipca  (jeśli nie korzystamy z pożytków późnoletnich) musimy stymulować rozwojem tak, aby matki rozczerwiły się w lipcu i sierpniu. Bo jak wiemy pszczoły, które wygryzają się na przełomie sierpnia i września, to te właśnie będą stanowiły fundament dla nowego pokolenia pszczół na wiosnę przyszłego roku. Takie silne i zdrowe rodziny poradzą sobie z ciepłą zimą. Należy pamiętać, że rodzina pszczela musi mieć zabezpieczone około 15kg pokarmu na zimę i końcem września należałoby jeszcze przeprowadzić wyrywkowo przegląd i sprawdzić stan zapasu w ulach. Należałoby też po nakarmieniu nie ocieplać, a nawet je troszkę schłodzić poprzez odsłonięcie otworów wentylacyjnych lub wyciągając tylną beleczkę.

Ktoś mógłby mi zarzucić to co mam nie ocieplać na zimy pszczół?! Na podstawie obserwacji stwierdzone jest jednoznacznie, że pszczołom do dobrego przetrwania zimy potrzebne są trzy kwestie:
- zwalczanie warrozy,
- odpowiedni zapas pokarmu,
- suchy ul (nie można dopuścić do wilgoci w ulu).
Z ociepleniem poczekajmy do pierwszego oblotu, też po nim powinniśmy pozamykać otwory wentylacyjne. Dobrze jest ocieplić gniazda pszczele suchymi poduszkami lub matami i spokojnie pozwolić w ten sposób pszczołom na rozwój wiosenny.

Myślę, że prowadząc taką gospodarkę nie będziemy musieli się martwić faktem, że zima jest ciepła czy o kilka tygodni dłuższa. Nie będziemy zaglądać na prognozy pogody i martwić się, że zacznie brakować pokarmu. Rodziny z takim zapasem pokarmowym spokojnie przetrwają zimowlę i na wiosnę każda z nich będzie miała jeszcze mały zapas pożywienia, który jest niezbędny do wychowania nowego pokolenia pszczół!

Zobacz również:

Zimowla pszczół - wszystko na temat

Zalecenia pszczelarskie na styczeń

Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół

Grudzień w pasiece

Co robić, gdy śnieg zasypie wyloty przy ulach?

Zimowy osyp pszczół - co robić?

Co zagraża zimującym pszczołom?

Pierwszy oblot pszczół po zimowli

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7540

Komentarze z forum pszczelarskiego

factis

2014-02-11 17:41:44

Nowy autor i już fajny artykuł! Pozdrawiam!

emil

2014-02-11 18:53:44

Tak właśnie, działamy prężniej i prężniej :)

Lukasz_Baniak

2014-02-12 10:12:34

Daje radę artykuł.

blondynekkrk

2014-02-13 20:43:28

Popieram!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Kanał na Twitter

Newsletter

Nota informacyjna

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Jacek Balana EL-TER, z siedzibą przy ul. Granicznej 505, 32-095 Narama. W przypadku wyrażenia powyższej zgody, dane będą wykorzystywane do przesyłania treści marketingowych. Dane osobowe będą przechowywane do momentu ustania ich przydatności/cofnięcia zgody. Informujemy, iż ma Pani/Pana możliwość dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuację, wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych, a także wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeżeli przetwarzanie Pani/Pana danych będzie naruszało przepisy o ochronie danych osobowych. Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenia Administratora. W niektórych przypadkach Pani/Pana dane mogą być przekazywane do państw trzecich np. jeżeli będzie to niezbędne dla świadczenia usługi na Pana/Pani rzecz lub będzie to uwarunkowane inną podstawą prawną. Pani/Pana dane mogą podlegać profilowaniu, w celu wykorzystania danych osobowych do analizy lub prognoz dotyczących osobistych preferencji i zainteresowań. Administrator nie podejmuje decyzji która opiera się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu i istotnie wpływa na osobę, której dane dotyczą. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji ww. celów.

Portal Pszczelarski 2013 - ∞ © Wszelkie prawa zastrzeżone

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Portal Pszczelarski

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.