Portal Pszczelarski

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Na zdjęciu: ule zasypane śniegiem. Źródło zdjęcia: riskshoney.com/wp-content/uploads/2012/02/DSC02124-300x225.jpg

zimowla ocieplanie ula wilgoć w ulu rodzina pszczela

Pracą w pasiece zaczynałem już jako dziecko u boku mojego dziadka, z którym przesiadywałem całymi dniami między ulami. Obecnie prowadzę gospodarstwo pasieczne w południowo-zachodniej części kraju. Nasz rejon jest, a przynajmniej był do tej pory, najbardziej sprzyjający dla gospodarki pasiecznej. Jesień z przymrozkami, zima umiarkowana, końcem lutego i na początku marca zaczynało się przedwiośnie. Cały proces rozwojowy można było jakoś sobie zaplanować – czego nie możemy zrobić za bardzo dziś.

Dzisiejszy czas zimowli pszczół jest czasem niepewnym dla wielu pszczelarzy, martwią się czy na wiosnę zastaną jeszcze pszczoły w swoich ulach. Nasi dziadkowie rozpoczynali karmienie w sierpniu i kończyli około 10 września i to była żelazna zasada. Następnie ocieplali ule i do wiosny mogli spać spokojnie. A co dziś? Mogłoby się wydawać, że zrobiliśmy wszystko i możemy odpoczywać, gdy początkiem września zakończmy karmienie.  W ostatnich latach nasza jesień przypomina lato: we wrześniu i październiku mamy temperatury podobne do letnich. Co sprawia, że dobre, młode matki zaczynają czerwienie. W listopadzie u wielu pszczelarzy okazuje się, że zaczyna brakować w ulach pokarmu. Co jest jednoznaczne z tym, że na wiosnę możemy się pożegnać z pszczołami. Co zrobić, żeby w tych trudnych czasach dla pszczelarstwa jakoś sobie poradzić?

Myślę, że przygotowując pszczoły do zimy już w drugiej połowie lipca  (jeśli nie korzystamy z pożytków późnoletnich) musimy stymulować rozwojem tak, aby matki rozczerwiły się w lipcu i sierpniu. Bo jak wiemy pszczoły, które wygryzają się na przełomie sierpnia i września, to te właśnie będą stanowiły fundament dla nowego pokolenia pszczół na wiosnę przyszłego roku. Takie silne i zdrowe rodziny poradzą sobie z ciepłą zimą. Należy pamiętać, że rodzina pszczela musi mieć zabezpieczone około 15kg pokarmu na zimę i końcem września należałoby jeszcze przeprowadzić wyrywkowo przegląd i sprawdzić stan zapasu w ulach. Należałoby też po nakarmieniu nie ocieplać, a nawet je troszkę schłodzić poprzez odsłonięcie otworów wentylacyjnych lub wyciągając tylną beleczkę.

Ktoś mógłby mi zarzucić to co mam nie ocieplać na zimy pszczół?! Na podstawie obserwacji stwierdzone jest jednoznacznie, że pszczołom do dobrego przetrwania zimy potrzebne są trzy kwestie:
- zwalczanie warrozy,
- odpowiedni zapas pokarmu,
- suchy ul (nie można dopuścić do wilgoci w ulu).
Z ociepleniem poczekajmy do pierwszego oblotu, też po nim powinniśmy pozamykać otwory wentylacyjne. Dobrze jest ocieplić gniazda pszczele suchymi poduszkami lub matami i spokojnie pozwolić w ten sposób pszczołom na rozwój wiosenny.

Myślę, że prowadząc taką gospodarkę nie będziemy musieli się martwić faktem, że zima jest ciepła czy o kilka tygodni dłuższa. Nie będziemy zaglądać na prognozy pogody i martwić się, że zacznie brakować pokarmu. Rodziny z takim zapasem pokarmowym spokojnie przetrwają zimowlę i na wiosnę każda z nich będzie miała jeszcze mały zapas pożywienia, który jest niezbędny do wychowania nowego pokolenia pszczół!

Zobacz również:

Zimowla pszczół - wszystko na temat

Zalecenia pszczelarskie na styczeń

Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół

Grudzień w pasiece

Co robić, gdy śnieg zasypie wyloty przy ulach?

Zimowy osyp pszczół - co robić?

Co zagraża zimującym pszczołom?

Pierwszy oblot pszczół po zimowli

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14960

Komentarze z forum pszczelarskiego

factis 2014-02-11 17:41:44

Nowy autor i już fajny artykuł! Pozdrawiam!

emil 2014-02-11 18:53:44

Tak właśnie, działamy prężniej i prężniej :)

Lukasz_Baniak 2014-02-12 10:12:34

Daje radę artykuł.

blondynekkrk 2014-02-13 20:43:28

Popieram!



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Nan-e qandi

Kapusta czerwona z porto

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe