Portal Pszczelarski

Pszczelarze z powiatu kłodzkiego chcą zmiany przepisów

pszczelarstwo dolnośląskie prawo pszczelarskie przepszczelenie pasieka wędrowna

Pszczelarze z powiatu kłodzkiego wystosowali do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pismo, w którym przesłali propozycje zmiany obecnie funkcjonujących przepisów. Aktualne przepisy prawne obowiązują już prawie 70 lat i według pszczelarzy są nieaktualne.

Głównym zarzutem jaki podnoszą pszczelarze – jak czytamy na regionalnym portalu Nasze Miasto Kudowa Zdrój – jest kwestia niekontrolowanych migracji hodowców pszczół na teren powiatu kłodzkiego. Według autorów pisma, takie praktyki prowadzą do przepszczelenia Ziemi Kłodzkiej. Obecnie obowiązujące przepisy nie regulują tej kwestii, a co za tym idzie w żaden sposób nie chronią miejscowych pszczół i pszczelarzy.

Proponowane zmiany zakładają, że każdy pszczelarz planujący migrację pszczół musiałby być także członkiem jednej z usankcjonowanych prawnie polskich organizacji pszczelarskich. Ponadto, taka nowa pasieka miałaby być oznaczona znakiem "Uwaga pszczoły" oraz umiejscowiona co najmniej pół kilometra od innej pasieki. Projektowane przepisy, przewidują również kary dla tych, którzy nie dostosują się do obowiązujących wymogów. W skrajnych przypadkach, możliwe byłoby przymusowe przesunięcie uli do miejsca wyznaczonego przez miejscowych pszczelarzy.

Właściciele pasiek z Ziemi Kłodzkiej są zgodni co do konieczności podjęcia nowych przepisów. Pod pismem wystosowanym do Ministra Krzysztofa Jurgla podpisali się niemal wszyscy prezesi kół pszczelarskich powiatu kłodzkiego. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi jeszcze się w tej sprawie nie wypowiedział.

Opracowano na podstawie:

Nasze Miasto Kudowa Zdrój, Pszczelarze z powiatu chcą stanowić prawo. Napisali do Ministra., http://kudowazdroj.naszemiasto.pl/artykul/pszczelarze-z-powiatu-chca-stanowic-prawo-napisali-do,4350239,art,t,id,tm.html, Data publikacji: 2017.12.18, Data odczytu: 2017.12.18

Czytaj również:

Wykaz aktów prawnych dotyczących pszczelarstwa w Polsce

Pszczelarze z powiatu kłodzkiego debatowali na temat problemów w hodowli pszczół



Liczba wyświetleń artykułu: 3735

Komentarze z forum pszczelarskiego

eryk16 2018-01-02 18:04:46

Jestem za tym, trzeba coś w końcu zrobić. Faktycznie przepisy w Polsce odnoszące się do kwestii pszczelarstwa są już lekko mówiąc przestarzałe. Rzeczywistość się zmienia, prawo nie nadąża...

blondynekkrk 2018-01-04 20:19:42

Pytanie tylko czy nie powinna powstać osobna ustawa, która regulowałaby praktycznie wszystko. Jak się ustawodawca skupi na nowych przepisach to zaraz będzie to tak samo "zrozumiałe" i dziurawe jak ustawa o podatku od towarów i usług (VAT). Moim zdaniem powinna być tzw. "ustawa pszczelarska", która normowałaby wszystko co związane z pszczelarstwem, nawet kwestie podatkowe.



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową