Portal Pszczelarski

Pszczelarze z powiatu kłodzkiego debatowali na temat problemów w hodowli pszczół

pszczelarstwo dolnośląskie ustawa pszczelarska prawo pszczelarskie Czesław Trzciański

Jak informuje portal Nasze Miasto Kłodzko, w siedzibie starostwa kłodzkiego odbyło się spotkanie miejscowych pszczelarzy z udziałem prezesa zarządu Dolnośląskiego PZP Czesława Trzciańskiego. Dyskusja oscylowała wokół problemów, z jakimi zmaga się pszczelarstwo w Polsce i regionie.

Jednym z głównych tematów była odpowiedź na interpelację poseł M. Wielichowskiej i starosty kłodzkiego, jaką udzielił szef resortu rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie regulacji prawnych odnoszących się do pszczelarstwa. Minister stwierdził, że uchwalona przed 15 laty ustawa o organizacji hodowli zwierząt gospodarskich, obejmująca również hodowców pszczół nadal spełnia swoje zadania i nie jest przewidywana w najbliższym czasie jej nowelizacja.

Pszczelarze z powiatu kłodzkiego nie kryli swojego oburzenia tym stanowiskiem. Ich zdaniem w ustawie należy dokonać wielu zmian m.in. dotyczących uwzględnienia korzyści wynikających z zapylania przez pszczoły roślin uprawnych. Wskazywano również na niewystarczające wsparcie ministerstwa dla pszczelarzy, które obecnie nie przekracza 20 milionów złotych i to pomimo że pszczoły są niezbędne dla utrzymania przeważającej części upraw. Brak odpowiedniego finansowania, zdaniem uczestników spotkania, przekłada się na znaczący brak młodych pszczelarzy, którzy nie widzą swojej przyszłości w tej profesji.

Pszczelarze z powiatu kłodzkiego zwracali też uwagę na niekorzystne dla rozwoju ich dziedziny rozdrobnienie przepisów na temat tego sektora rolnictwa, obecnie w ponad dwudziestu różnych aktach prawnych. Podnoszono także kwestie dotyczące postępującego stosowania szkodliwych dla pszczół środków ochrony roślin oraz braku efektywności w leczeniu tych owadów. Na koniec postulowano m.in. zorganizować kursu dla adeptów pszczelarstwa, nawiązać ścisłą współpracę z dolnośląskim oddziałem Greenpeace, zainteresować problemami, z jakimi zmagają się pszczelarze wszystkich parlamentarzystów z tutejszego okręgu wyborczego oraz podjąć działania aktywizujące polskie władze w staraniach na rzecz ochrony przyrody. Wnioski te mają zostać przedyskutowane na najbliższym wojewódzkim zjeździe PZP.

Opracowano na podstawie:

Nasze Miasto Kłodzko, Spotkanie pszczelarzy powiatu kłodzkiego, http://klodzko.naszemiasto.pl/artykul/spotkanie-pszczelarzy-powiatu-klodzkiego,5009196,art,t,id,tm.html, Data publikacji: 2019.02.25, Data odczytu: 2019.02.27

Czytaj również:

Pszczelarze z powiatu kłodzkiego chcą zmiany przepisów

 



Liczba wyświetleń artykułu: 1362

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem