Pestycydy w 75% próbek miodów z całego świata
Jak donosi serwis KopalniaWiedzy.pl, powołując się na Phys.org, zanieczyszczenie miodu w skali świata jest przerażająco duże. Naukowcy badający miód byli zaskoczeni wynikiem ich pracy. W 3/4 wszystkich przebadanych próbek miodów zostały znalezione pestycydy.
Spośród wszystkich przebadanych próbek w 198 z nich poziom zanieczyszczenia neonikotynoidami był niższy niż bezpieczna granica dopuszczona w Unii Europejskiej. Niestety w 34% próbek miodów stężenie było na poziomie niebezpiecznym dla pszczół.
Badania były prowadzone pod kątem występowania pięciu najczęściej stosowanych neonikotynoidów. Jak poinformował Edward Mitchell, z Uniwersytetu w Neuchatel, spośród przebadanych próbek, w których wykryto neonikotynoidy, 75% zawierało co najmniej jeden neonikotynoid. Wśród nich:
- 30% zawierało jeden neonikotynoid,
- 45% co najmniej dwa neonikotynoidy,
- 15% co trzy i więcej,
- 10% co najmniej cztery neonikotynoidy.
Lokalizacja najczęściej zanieczyszczonych miodów prezentuje się następująco:
- W Ameryce Północnej 86% miodów to miody zanieczyszczone neonikotynoidami;
- W Azji 80%;
- W Europie 79%;
- W Ameryce Północnej 57%.
Chris Connolly, neurobiolog z Uniwersytetu w Dundee, uważa, że "poziom zanieczyszczeń jest na tyle duży, że może wpływać na mózgi pszczół i upośledzać ich zdolność żywienia się i zapylania roślin." Potwierdza to Jonathan Starkey, ekspert od ekologii roślin: "Poziom zanieczyszczeń, dochodzący do 56 nanogramów na gram, zagraża zdrowiu pszczół i kolonii. Podczas jednych z tegorocznych badań wykazano, że już zanieczyszczenia neonikotynoidami na poziomie 9 nanogramów na gram zmniejszają szanse reprodukcyjne dzikich pszczół. Zgadzam się zatem z autorami badań, którzy twierdzą, że akumulacja pestycydów w środowisku i ich koncentracja w ulach to poważny problem środowiskowy i najprawdopodobniej ma to wpływ na wymieranie zapylaczy."
Przerażające jest również fakt, że część specjalistów podkreśla, iż pszczoły mogą być znacznie bardziej narażone na działanie neonikotynoidów niż wskazują to badania. Podnoszą argument, że w badanych próbkach miodów występuje pewna uśredniona ilość pestycydów, zebrana z pewnej przestrzeni i w określonym czasie. Realny poziom zanieczyszczenia miodów może być zatem znacznie wyższy.
W związku z podejrzeniami dotyczącymi szkodliwego wpływu neonikotynoidów w Unii Europejskiej w 2013 roku wprowadzono częściowy zakaz ich stosowania. Czy to coś zmieniło? Na to pytanie musi sobie odpowiedzieć każdy z nas.
Opracowano na podstawie:
Kopalnia Wiedzy, Większość światowego miodu jest zanieczyszczona pestycydami, http://kopalniawiedzy.pl/pszczola-miod-pestycydy-neonikotynoidy,27114, Data publikacji: 2017.10.06, Data odczytu: 2017.10.31
Czytaj również:
Na rok odroczono decyzje w sprawie całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów
Liczba wyświetleń artykułu: 3521
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
Niemieckie Stowarzyszenie Pszczelarzy krytykuje wyniki testów miodu
Krytyka wyników badania miodu Edyta Glebocki
Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
HarmHoney: Pierwsze próbki z Niemiec w drodze do UE
Pierwsze próbki miodu spływają do badań Edyta Glebocki
Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki
Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Baran
Naukowiec z Wrocławia zamierza stworzyć metodę weryfikacji miodu 2023
Trzymamy kciuki za powodzenie projektu! Jakub Wojas
Wpływ miodu na poziom cukru i cholesterolu we krwi
Kompleksowe badania miodu dały ciekawe wyniki Jakub Wojas













