Portal Pszczelarski

Na rok odroczono decyzje w sprawie całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów

pszczelarstwo w Polsce neonikotynoidy neonikotynoidy w miodzie

W połowie grudnia 2017 r. Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz pracował nad ewentualnym wprowadzeniem całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów w rolnictwie. Ustalono, że konieczne jest udowodnienie wpływu tych pestycydów na układ hormonalny zwierząt. 

W 2013 roku Unia Europejska ograniczyła stosowanie neonikotynoidów na wiosnę i w okresie kwitnienia upraw, niestety ograniczenia te były jedynie tymczasowe, a rolnicy i producenci środków ochrony roślin w niektórych państwach Unii Europejskiej otrzymały zgodę na obejście tych przepisów.

Przeprowadzone w tym roku, jak do tej pory największe badania, dotyczące wpływu neonikotynoidów na pszczoły, obejmujące tereny Wielkiej Brytanii, Niemczech i na Węgrzech wykazały zmniejszenie szansy pszczół na przetrwanie zimy w ulach. U trzmieli zmalała liczba królowych. Niestety badania te zostały podważone przez niektórych producentów środków ochrony roślin. 

Według Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz - do wprowadzenia całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów konieczne jest jednoznaczne potwierdzenie ich wpływu na układ hormonalny zwierząt i ludzi. Bez szczegółowych badań w tym zakresie, wprowadzenie zakazu byłoby nieuzasadnione.

Rolnicy podnoszą, że zakaz stosowania neonikotynoidów wymusza stosowanie większej ilości chemicznych zabiegów ochrony roślin, co zwiększa koszty produkcji. Brak jest bowiem skutecznie działających środków alternatywnych. Warto jednak zaznaczyć, iż mimo ograniczeń jakie aktualnie obowiązują, skala zanieczyszczeń miodu nadal jest porażająco wysoka. Tegoroczne badania opublikowane w magazynie Science wykazały obecność pozostałości środków ochrony roślin w 79% próbkach miodu z całej Europy. 

Opracowano na podstawie:

Farmer.pl, Status quo neonikotynoidów, http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/status-quo-neonikotenoidow,75565.html, Data publikacji: 2017.12.15, Data odczytu: 2017.12.20

Czytaj również:

Pestycydy w 75% próbek miodów z całego świata



Liczba wyświetleń artykułu: 933

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom