Portal Pszczelarski

Na rok odroczono decyzje w sprawie całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów

pszczelarstwo w Polsce neonikotynoidy neonikotynoidy w miodzie

W połowie grudnia 2017 r. Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz pracował nad ewentualnym wprowadzeniem całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów w rolnictwie. Ustalono, że konieczne jest udowodnienie wpływu tych pestycydów na układ hormonalny zwierząt. 

W 2013 roku Unia Europejska ograniczyła stosowanie neonikotynoidów na wiosnę i w okresie kwitnienia upraw, niestety ograniczenia te były jedynie tymczasowe, a rolnicy i producenci środków ochrony roślin w niektórych państwach Unii Europejskiej otrzymały zgodę na obejście tych przepisów.

Przeprowadzone w tym roku, jak do tej pory największe badania, dotyczące wpływu neonikotynoidów na pszczoły, obejmujące tereny Wielkiej Brytanii, Niemczech i na Węgrzech wykazały zmniejszenie szansy pszczół na przetrwanie zimy w ulach. U trzmieli zmalała liczba królowych. Niestety badania te zostały podważone przez niektórych producentów środków ochrony roślin. 

Według Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz - do wprowadzenia całkowitego zakazu stosowania neonikotynoidów konieczne jest jednoznaczne potwierdzenie ich wpływu na układ hormonalny zwierząt i ludzi. Bez szczegółowych badań w tym zakresie, wprowadzenie zakazu byłoby nieuzasadnione.

Rolnicy podnoszą, że zakaz stosowania neonikotynoidów wymusza stosowanie większej ilości chemicznych zabiegów ochrony roślin, co zwiększa koszty produkcji. Brak jest bowiem skutecznie działających środków alternatywnych. Warto jednak zaznaczyć, iż mimo ograniczeń jakie aktualnie obowiązują, skala zanieczyszczeń miodu nadal jest porażająco wysoka. Tegoroczne badania opublikowane w magazynie Science wykazały obecność pozostałości środków ochrony roślin w 79% próbkach miodu z całej Europy. 

Opracowano na podstawie:

Farmer.pl, Status quo neonikotynoidów, http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/status-quo-neonikotenoidow,75565.html, Data publikacji: 2017.12.15, Data odczytu: 2017.12.20

Czytaj również:

Pestycydy w 75% próbek miodów z całego świata



Liczba wyświetleń artykułu: 837

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Pancakes cytrynowe z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem