Portal Pszczelarski

Wiesław Kamiński - pszczelarz i łódzki duchowny

pszczelarstwo łódzkie Wiesław Kamiński ksiądz pszczelarz pszczelarz taniec pszczół świeca z wosku pszczelego propolis kit pszczeli właściwości propolisu właściwości kitu pszczelego propolis a Helicobacter pszczelarstwo miejskie pasieka w Łodzi

Łódzki Magazyn Wyborczej opublikował na Wielkanoc artykuł na temat księdza Wiesława Kamińskiego, proboszcza łódzkiej paragii pod wezwaniem Świętych Apostołów Piotra i Pawła i pszczelarza w jednym.

Postać księdza Wiesława jest bardzo barwna. To osoba o wielu pasjach i niesamowitym zaangażowaniu we wszystko, czego się podejmie. Osoby, które go znają lub o nim słyszały określają go jednym słowem - ewenement.

W dzieciństwie kochał obserwować pracę pszczół, ale pasiekę założył dopiero jako wikariusz. Pierwsze ule dostał od sąsiada z rodzinnej miejscowości. Od początku podszedł do sprawy profesjonalnie - wykonał testy alergologiczne, zrobił kurs pszczelarski. Już wtedy wiedział, że pszczelarstwo to poważna sprawa i nie można ryzykować własnym i tym bardziej cudzym zdrowiem. Miał w pamięci swoją mamę, której przygoda z pomocą w pasiece dziadka miała finał na pogotowiu.

Zaczął od 7 uli, deklarując, że na tylu skończy. Aktualnie ma ich łącznie blisko 40, na 4 pasieczyskach. Po zimowli 2016/2017 stracił 3 rodziny.

Pozyskuje miód (w 2016 roku zebrał ponad 500 litrów, głównie rzepakowego, mniszkowego, lipowego i faceliowego), wosk pszczeli i propolis. Docenia pszczoły oraz właściwości produktów przez nie wytwarzanych. Nawet wygłasza kazania niejednokrotnie doradzając jak ich użyć. Z porad, jak sam wspomina, korzystają jego parafianie. Pamięta nawet jak zadzwoniła do niego jedna z parafianek i podziękowała za poradę w kwestii zastosowania propolisu w walce z Helicobacterem.

Produkty pszczele wykorzystuje na co dzień, również w kościele. Zapowiedział, że w tym roku paschał będzie z wosku pszczelego oraz, że będzie również zachęcać parafian do korzystania ze świec z wosku pszczelego. Wszak podczas spalania jonizują powietrze ujemne, a to ma duże znaczenie dla naszego zdrowia.

Jego miłość do pszczół i obserwowania ich pracy, w tym też tańca, zaowocowała uruchomieniem cyklicznego wydarzenia pn. Wojewódzkie Święto Pszczoły. Promowane są nań produkty pszczele z okolicznych pasiek. Każdy może kupić miód i rośliny miododajne oraz posłuchać ciekawych wykładów na temat pszczół.

Marzy mu się pasieka w Łodzi, a że marzenia się spełniają, pozostaje życzyć księdzu Wiesławowi dużo zdrowia i siły w realizacji również i tego planu.

Opracowano na podstawie:

Magazyn Łódź Wyborcza, Wielkanoc. Łódzki ksiądz zaprasza na rezurekcję. Później stawia śniadanie, http://lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,21635194,wielkanoc-lodzki-ksiadz-zaprasza-na-rezurekcje-pozniej-stawia.html, Data publikacji: 2017.04.15, Data odczytu: 2017.04.18

Zobacz również:

Jak wykonać świeczkę z wosku pszczelego?

Sposoby porozumiewania się pszczół

Propolis - produkt pszczeli

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4238

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-06-15 12:54:59

Uwielbiam czytać takie opowiadania na temat pszczelarzy, którzy kochają pomagać innym.



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli