Portal Pszczelarski

Wiesław Kamiński - pszczelarz i łódzki duchowny

pszczelarstwo łódzkie Wiesław Kamiński ksiądz pszczelarz pszczelarz taniec pszczół świeca z wosku pszczelego propolis kit pszczeli właściwości propolisu właściwości kitu pszczelego propolis a Helicobacter pszczelarstwo miejskie pasieka w Łodzi

Łódzki Magazyn Wyborczej opublikował na Wielkanoc artykuł na temat księdza Wiesława Kamińskiego, proboszcza łódzkiej paragii pod wezwaniem Świętych Apostołów Piotra i Pawła i pszczelarza w jednym.

Postać księdza Wiesława jest bardzo barwna. To osoba o wielu pasjach i niesamowitym zaangażowaniu we wszystko, czego się podejmie. Osoby, które go znają lub o nim słyszały określają go jednym słowem - ewenement.

W dzieciństwie kochał obserwować pracę pszczół, ale pasiekę założył dopiero jako wikariusz. Pierwsze ule dostał od sąsiada z rodzinnej miejscowości. Od początku podszedł do sprawy profesjonalnie - wykonał testy alergologiczne, zrobił kurs pszczelarski. Już wtedy wiedział, że pszczelarstwo to poważna sprawa i nie można ryzykować własnym i tym bardziej cudzym zdrowiem. Miał w pamięci swoją mamę, której przygoda z pomocą w pasiece dziadka miała finał na pogotowiu.

Zaczął od 7 uli, deklarując, że na tylu skończy. Aktualnie ma ich łącznie blisko 40, na 4 pasieczyskach. Po zimowli 2016/2017 stracił 3 rodziny.

Pozyskuje miód (w 2016 roku zebrał ponad 500 litrów, głównie rzepakowego, mniszkowego, lipowego i faceliowego), wosk pszczeli i propolis. Docenia pszczoły oraz właściwości produktów przez nie wytwarzanych. Nawet wygłasza kazania niejednokrotnie doradzając jak ich użyć. Z porad, jak sam wspomina, korzystają jego parafianie. Pamięta nawet jak zadzwoniła do niego jedna z parafianek i podziękowała za poradę w kwestii zastosowania propolisu w walce z Helicobacterem.

Produkty pszczele wykorzystuje na co dzień, również w kościele. Zapowiedział, że w tym roku paschał będzie z wosku pszczelego oraz, że będzie również zachęcać parafian do korzystania ze świec z wosku pszczelego. Wszak podczas spalania jonizują powietrze ujemne, a to ma duże znaczenie dla naszego zdrowia.

Jego miłość do pszczół i obserwowania ich pracy, w tym też tańca, zaowocowała uruchomieniem cyklicznego wydarzenia pn. Wojewódzkie Święto Pszczoły. Promowane są nań produkty pszczele z okolicznych pasiek. Każdy może kupić miód i rośliny miododajne oraz posłuchać ciekawych wykładów na temat pszczół.

Marzy mu się pasieka w Łodzi, a że marzenia się spełniają, pozostaje życzyć księdzu Wiesławowi dużo zdrowia i siły w realizacji również i tego planu.

Opracowano na podstawie:

Magazyn Łódź Wyborcza, Wielkanoc. Łódzki ksiądz zaprasza na rezurekcję. Później stawia śniadanie, http://lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,21635194,wielkanoc-lodzki-ksiadz-zaprasza-na-rezurekcje-pozniej-stawia.html, Data publikacji: 2017.04.15, Data odczytu: 2017.04.18

Zobacz również:

Jak wykonać świeczkę z wosku pszczelego?

Sposoby porozumiewania się pszczół

Propolis - produkt pszczeli

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4555

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-06-15 12:54:59

Uwielbiam czytać takie opowiadania na temat pszczelarzy, którzy kochają pomagać innym.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki bananowe z miodem

Puchowa owsianka na różanym mleku

Miód z dziką różą