Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wiesław Kamiński - pszczelarz i łódzki duchowny

pszczelarstwo łódzkie Wiesław Kamiński ksiądz pszczelarz pszczelarz taniec pszczół świeca z wosku pszczelego propolis kit pszczeli właściwości propolisu właściwości kitu pszczelego propolis a Helicobacter pszczelarstwo miejskie pasieka w Łodzi

Łódzki Magazyn Wyborczej opublikował na Wielkanoc artykuł na temat księdza Wiesława Kamińskiego, proboszcza łódzkiej paragii pod wezwaniem Świętych Apostołów Piotra i Pawła i pszczelarza w jednym.

Postać księdza Wiesława jest bardzo barwna. To osoba o wielu pasjach i niesamowitym zaangażowaniu we wszystko, czego się podejmie. Osoby, które go znają lub o nim słyszały określają go jednym słowem - ewenement.

W dzieciństwie kochał obserwować pracę pszczół, ale pasiekę założył dopiero jako wikariusz. Pierwsze ule dostał od sąsiada z rodzinnej miejscowości. Od początku podszedł do sprawy profesjonalnie - wykonał testy alergologiczne, zrobił kurs pszczelarski. Już wtedy wiedział, że pszczelarstwo to poważna sprawa i nie można ryzykować własnym i tym bardziej cudzym zdrowiem. Miał w pamięci swoją mamę, której przygoda z pomocą w pasiece dziadka miała finał na pogotowiu.

Zaczął od 7 uli, deklarując, że na tylu skończy. Aktualnie ma ich łącznie blisko 40, na 4 pasieczyskach. Po zimowli 2016/2017 stracił 3 rodziny.

Pozyskuje miód (w 2016 roku zebrał ponad 500 litrów, głównie rzepakowego, mniszkowego, lipowego i faceliowego), wosk pszczeli i propolis. Docenia pszczoły oraz właściwości produktów przez nie wytwarzanych. Nawet wygłasza kazania niejednokrotnie doradzając jak ich użyć. Z porad, jak sam wspomina, korzystają jego parafianie. Pamięta nawet jak zadzwoniła do niego jedna z parafianek i podziękowała za poradę w kwestii zastosowania propolisu w walce z Helicobacterem.

Produkty pszczele wykorzystuje na co dzień, również w kościele. Zapowiedział, że w tym roku paschał będzie z wosku pszczelego oraz, że będzie również zachęcać parafian do korzystania ze świec z wosku pszczelego. Wszak podczas spalania jonizują powietrze ujemne, a to ma duże znaczenie dla naszego zdrowia.

Jego miłość do pszczół i obserwowania ich pracy, w tym też tańca, zaowocowała uruchomieniem cyklicznego wydarzenia pn. Wojewódzkie Święto Pszczoły. Promowane są nań produkty pszczele z okolicznych pasiek. Każdy może kupić miód i rośliny miododajne oraz posłuchać ciekawych wykładów na temat pszczół.

Marzy mu się pasieka w Łodzi, a że marzenia się spełniają, pozostaje życzyć księdzu Wiesławowi dużo zdrowia i siły w realizacji również i tego planu.

Opracowano na podstawie:

Magazyn Łódź Wyborcza, Wielkanoc. Łódzki ksiądz zaprasza na rezurekcję. Później stawia śniadanie, http://lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,21635194,wielkanoc-lodzki-ksiadz-zaprasza-na-rezurekcje-pozniej-stawia.html, Data publikacji: 2017.04.15, Data odczytu: 2017.04.18

Zobacz również:

Jak wykonać świeczkę z wosku pszczelego?

Sposoby porozumiewania się pszczół

Propolis - produkt pszczeli

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3723

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2017-06-15 12:54:59

Uwielbiam czytać takie opowiadania na temat pszczelarzy, którzy kochają pomagać innym.



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem