Portal Pszczelarski

Bigos z miodem

Na zdjęciu: Bigos z miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com

przepis z miodem miód obiad z miodem bigos z miodem

Bigos z miodem

Aby zrobić swój pierwszy bigos trzeba przejrzeć kilka przepisów i wybrać z każdego, co się nam podoba. Potem trzeba go tylko zrobić, posmakować i jeśli przypomną nam się smak z dzieciństwa, to to był właściwy przepis. 

Składniki: 
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg surowej białej kapusty
- 30 dag wędzonego boczku
- 3 szt. kiełbasy śląskiej
- 10 suszonych polskich śliwek
- 1 winne jabłko
- kilka kawałków pieczonego mięsa, szynki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże garście suszonych grzybów
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- tymianek,
- majeranek,
- odrobina rozmarynu. 

Wykonanie: 
Kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka i podlać wodą lub wywarem z mięsa, kiełbasy lub bulionem. Dodać 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, skórkę od wędzonego boczku i gotować na małym ogniu 1 godzinę. 

Grzyby i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić. Posiekać białą kapustę.

Wyjąć skórki z boczku z gotującej się kapusty i dodać białą kapustę, obrać jabłko, pokroić o dodać do kapusty - gotować kolejną godzinę. 

Pokroić kiełbaski, boczek wędzony, szynkę, cebulę i podsmażyć na patelni. Zgnieść 2 ząbki czosnku i dodać pod koniec smażenia. 

Jeżeli woda odparuje można podlewać wodą z zalanych grzybków i śliwek. 

Dodać podsmażoną kiełbasę, boczek, mięso, szynkę i gotować dodatkową godzinę. 

Wiadomo, że najlepszy jest bigos podgrzany po raz któryśtam, smaki muszą się wymieszać, więc najlepszy jest po paru dniach.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Domowa musztarda z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

5. Śledzie w korzennej marynacie

6. Koktajl pietruszkowy z miodem

7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

8. Sałatka z kalafiora z miodem

9. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

10. Kukurydziane bułeczki z miodem

11. Chleb na owsiance z miodem

12. Kurczak teriyaki z miodem

13. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

14. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3639

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski