Bigos z miodem
Bigos z miodem
Aby zrobić swój pierwszy bigos trzeba przejrzeć kilka przepisów i wybrać z każdego, co się nam podoba. Potem trzeba go tylko zrobić, posmakować i jeśli przypomną nam się smak z dzieciństwa, to to był właściwy przepis.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg surowej białej kapusty
- 30 dag wędzonego boczku
- 3 szt. kiełbasy śląskiej
- 10 suszonych polskich śliwek
- 1 winne jabłko
- kilka kawałków pieczonego mięsa, szynki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże garście suszonych grzybów
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- tymianek,
- majeranek,
- odrobina rozmarynu.
Wykonanie:
Kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka i podlać wodą lub wywarem z mięsa, kiełbasy lub bulionem. Dodać 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, skórkę od wędzonego boczku i gotować na małym ogniu 1 godzinę.
Grzyby i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić. Posiekać białą kapustę.
Wyjąć skórki z boczku z gotującej się kapusty i dodać białą kapustę, obrać jabłko, pokroić o dodać do kapusty - gotować kolejną godzinę.
Pokroić kiełbaski, boczek wędzony, szynkę, cebulę i podsmażyć na patelni. Zgnieść 2 ząbki czosnku i dodać pod koniec smażenia.
Jeżeli woda odparuje można podlewać wodą z zalanych grzybków i śliwek.
Dodać podsmażoną kiełbasę, boczek, mięso, szynkę i gotować dodatkową godzinę.
Wiadomo, że najlepszy jest bigos podgrzany po raz któryśtam, smaki muszą się wymieszać, więc najlepszy jest po paru dniach.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi
4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem
5. Śledzie w korzennej marynacie
6. Koktajl pietruszkowy z miodem
7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem
8. Sałatka z kalafiora z miodem
9. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem
10. Kukurydziane bułeczki z miodem
11. Chleb na owsiance z miodem
13. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem
14. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku
Liczba wyświetleń artykułu: 3842
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!