Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Na zdjęciu: Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com
Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem
Irlandzkie bułeczki owsiane są super, bo można je zrobić tuż przed śniadaniem, nie potrzeba do tego drożdży, więc nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są bardzo delikatne, brązowiutkie i piwne od portera. Najlepsze są w dniu upieczenia, ale można je przechowywać 1-2 dni, "zawijając w czystą ściereczkę kuchenną i trzymając w chlebaku lub hermetycznym pojemniku w chłodnym miejscu", jak radzi Nigella (autorka książki "Kuchnia"). To moje pierwsze kroki w ramach domowej piekarni, ale już mi się podoba:D
Składniki (9 średnich bułeczek lub 12 mniejszych):
- 400 g mąki z pełnego przemiału (ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej),
- 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych, ja użyłam górskich) + trochę do posypania z wierzchu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 300 ml porteru (lub zwietrzałego piwa),
- 150 ml maślanki lub płynnego jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego,
- 4 łyżki płynnego miodu.

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 220 stopni, a blachę wyłożyć pergaminem. W jednej misce wymieszać płynne składniki, a w drugiej sypkie składniki.
Wlewamy płynne składniki do suchych i mieszamy drewnianą łyżką, żeby się dokładnie połączyły - "na początku powstanie coś w rodzaju gęstej owsianki zamiast ciasta. Może się to wydawać zbyt płynne, ale po chwili, gdy soda zacznie działać, ciasto przybierze najpierw konsystencję pianki, a następnie ciężkiego mokrego piasku". Hmm... moje nie osiągnęło fazy piasku, może dlatego, że mąkę i płatki sypałam na oko (nie dorobiłam się jeszcze miarki ani wagi, a Piekarzynek akurat nie działał:). Ciasto było dość gęste i lepkie.
Na blaszce układamy bułeczki, ja zrobiłam 9 średniej wielkości i nakładałam je drewnianą łyżką, formując mniej więcej okrągły kształt. Nigella na obrazku formuje bułeczki rękoma, więc też tak można:). Trzeba zachować odstępy, bo trochę podrosną.
Uformowane bułeczki posypujemy płatkami owsianymi i pieczemy przez około 15 minut. Potem wyjmujemy na kratkę aby trochę przestygły. Jemy ciepłe albo w temperaturze pokojowej.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi
4. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem
5. Śledzie w korzennej marynacie
6. Koktajl pietruszkowy z miodem
7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem
8. Sałatka z kalafiora z miodem
10. Kukurydziane bułeczki z miodem
11. Chleb na owsiance z miodem
12. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem
13. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku
Liczba wyświetleń artykułu: 3625
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













