Portal Pszczelarski

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Na zdjęciu: Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com

przepis z miodem miód obiad z miodem śniadanie z miodem naleśniki z miodem torcik naleśnikowy z miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Jeśli rano nie chce się iść po świeże bułeczki, to zawsze można zjeść górę naleśników! Najlepiej jeszcze, gdy będą pełnoziarniste. Z tak uspokojonym sumieniem można się delektować subtelną słodyczą i pulchną fakturą śniadaniowego naleśnika. Właśnie: naleśnika, a nie pancake'a. Ale podanego na pancakową modłę... Dobrym patentem, aby ograniczyć cukier w tym daniu jest woda różana. Mimo iż sama nie jest słodka, jej intensywny smak słodko się kojarzy i w połączeniu z małą ilością miodu skutecznie zastępuje przesadzone ilości cukru, którymi można "zasypać" naleśniki. 

Składniki (2 porcje, lub jedna - dla łasucha takiego jak ja):
- 1 jajko,
- pół szklanki mleka,
- 4 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
- 1 płaska łyżka otrębów pszennych,
- 1 płaska łyżka otrębów owsianych,
- szczypta soli,
- odrobina tłuszczu do smażenia,
- trochę proszku do pieczenia (czubek małej łyżeczki),
- do podania: 2 łyżeczki wody różanej (można pominąć ten składnik, ale ja go uwielbiam:) i 2-3 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić płynnym miodem). 

Wykonanie: 
Lekko ubijamy mikserem jajko, dodajemy mleko nadal miksując chwilę, następnie dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta o tzw. konsystencji ciasta naleśnikowego:) 

W zależności od patelni roztapiamy odpowiednią ilość tłuszczu do smażenia. Ja dodałam w sumie łyżeczkę oliwy, podzieloną na dwie porcje (na początku i w trakcie smażenia), bo moja patelnia nie wymaga zbyt dużej ilości tłuszczu. Smażymy małe okrągłe naleśniki (z dwóch łyżek stołowych ciasta) z obu stron na złoty kolor. 

Wszystkie usmażone naleśniki układamy w wieżę: jeden na drugim. Pierwszy naleśnik z wierzchu polewamy łyżeczką wody różanej. Drugą łyżeczką skrapiamy brzeg talerzyka wokół naleśników. Następnie całość polewamy z wierzchu syropem z agawy lub miodem. Dla miłośników słodyczy: można oczywiście każdą naleśnikową warstwę torciku potraktować miodem:) 

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Domowa musztarda z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

5. Śledzie w korzennej marynacie

6. Koktajl pietruszkowy z miodem

7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

8. Sałatka z kalafiora z miodem

9. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

10. Kukurydziane bułeczki z miodem

11. Chleb na owsiance z miodem

12. Kurczak teriyaki z miodem

13. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

14. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

15. Bigos z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2151

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Podstawowe cechy praktyczne pszczół miodnych

Hodowla a chów pszczół

Gorczyca biała – roślina miododajna

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie