Portal Pszczelarski

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Na zdjęciu: Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com

przepis z miodem miód obiad z miodem żeberka z miodem

Oto kolejna odsłona upajania się dobrodziejstwami wiosny:) Rabarbar. Jako iż mistrzem wypieków nie jestem i nic nie wskazuje na to, że będę - postanowiłam użyć rabarbaru do mięsa. Chińska przyprawa pięciu smaków musi być odpowiednia. Długo takiej szukałam. Chciałam, aby smakowała tak jak chińszczyzna w restauracji. Przyprawa pięciu smaków to miks smaku słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, ostrego i słonego. Przyprawa, którą ja używam to mieszanka wyprodukowana w Tajlandii (hehe, no ale niby chińska:). W jej skład wchodzi: 44,8% mielonego cynamonu, 30% mielonej kolendry, 14,4% zmielonych liści laurowych, 9,2% anyżu, resztę dopełnia zmielone ziele angielskie (zwane również pieprzem angielskim). Jak widać poza cynamonem - brak wspólnych składników. Przyprawa jest słodka, intensywna i nie da się nią "przeostrzyć" dania (żeby nie powiedzieć sPieprzyć:). 

Składniki (dla 2 osób):
- 0,5 kg żeberek (ja miałam akurat tak kawałek bez kostek, więc takiej z kościami to pewnie więcej),
marynata do żeberek, czyli pełna improwizacja:
- 3 łyżki musztardy Dijon,
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka wódki,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 łyżka suszonego lubczyku,
- pieprz.
sos rabarbarowy 5 smaków:
- 5 dojrzałych, czerwonych łodyżek rabarbaru,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego,
- 2 łyżki cukru (lub więcej jeśli rabarbar był mniej dojrzały),
- 1 łyżka chińskiej przyprawy pięciu smaków,
można podawać z kaszą jęczmienną posypaną suszonym lubczykiem i skropioną oliwą z oliwek i cytryną. 

Wykonanie:
Żeberka podzielić na dwie porcje. 

Przygotować marynatę: mieszamy wszystkie płynne składniki, doprawiamy pieprzem i lubczykiem, dodajemy rozkrojone na połówki ząbki czosnku. 

Mięso wrzucamy do marynaty, mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na pół dnia (przygotować rano, aby było na obiad). 

Zamarynowane mięso pieczemy w piekarniku (wraz z marynatą) w naczyniu żaroodpornym przez ponad godzinę (ok 1h 20min, w temperaturze: 180st.). 

Pod koniec pieczenia przygotowujemy sos: rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondla i przesmażamy z masełkiem, dodajemy wodę, słodki sos sojowy, cukier i przyprawę pięciu smaków - całość gotujemy do momentu aż rabarbar się rozpadnie i sos stanie się gęsty.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Domowa musztarda z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

5. Śledzie w korzennej marynacie

6. Koktajl pietruszkowy z miodem

7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

8. Sałatka z kalafiora z miodem

9. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

10. Kukurydziane bułeczki z miodem

11. Chleb na owsiance z miodem

12. Kurczak teriyaki z miodem

13. Bigos z miodem

14. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3105

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-06-02 07:32:55

Przepis wykorzystam w najbliższy weekend!



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem