Portal Pszczelarski

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Na zdjęciu: Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com

przepis z miodem miód obiad z miodem pierogi z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem 

Czasem spoglądając w kartę dań wydaje się, że pierogi mogą być tylko z mięsem, ruskie, ze szpinakiem, ewentualnie z owocami, a jest przecież jeszcze tyle opcji! Bardzo się cieszę, że dziewczyny, z którymi cyklicznie pieroguję namówiły mnie do tej akcji. Dzięki nim mam motywację do nowych poszukiwań i tak dziś zapraszam na pierogi jabłkowe o nietypowym kształcie:)

Składniki:
ciasto na pierogi
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- sól.
letni farsz:
- 150g kaszy jaglanej,
- 4 średniej wielkości jabłka,
- miód,
- cynamon,
- masło klarowane,
do posypania:
- cukier puder zmieszany z dużą szczyptą cynamonu 

Wykonanie:
Kaszę jaglaną dobrze wypłukać (można wcześniej namoczyć) i ugotować w lekko osoloej wodzie. Pokrojone w drobną kostkę jabłka, podsmażyć na łyżce masła klarowanego, doprawić miodem i cynamonem, a następnie dodać do przestudzonej kaszy.

Przygotować ciasto na pierogi: na stolnicę przesypać mąkę i uformować stożek, dodać szczyptę soli, po środku stożka zrobić dziurkę i powoli dodawać wodę mieszając ją z mąką, czynność powtarzać do momentu aż cała woda połączy się z mąką. Ciasto wyrabiamy aż stanie się giętkie, elastyczne. 

Tak przygotowane ciasto dość cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, powykrawać kwiatki foremką do ciastek, nakładać farsz i zlepiać drugim wyciętym kwiatkiem. 

Wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować ok. 3-5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać z cynamonowym cukrem pudrem:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Domowa musztarda z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

5. Śledzie w korzennej marynacie

6. Koktajl pietruszkowy z miodem

7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

8. Sałatka z kalafiora z miodem

9. Kurczak teriyaki z miodem

10. Kukurydziane bułeczki z miodem

11. Chleb na owsiance z miodem

12. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

13. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7107

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2016-09-23 08:33:12

Wyglądają bardzo apetycznie! A pora na pierogi z jabłkami w sumie idealna!



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie