Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Na zdjęciu: Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem. Źródło zdjęcia: amku.blogspot.com

przepis z miodem miód obiad z miodem pierogi z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem 

Czasem spoglądając w kartę dań wydaje się, że pierogi mogą być tylko z mięsem, ruskie, ze szpinakiem, ewentualnie z owocami, a jest przecież jeszcze tyle opcji! Bardzo się cieszę, że dziewczyny, z którymi cyklicznie pieroguję namówiły mnie do tej akcji. Dzięki nim mam motywację do nowych poszukiwań i tak dziś zapraszam na pierogi jabłkowe o nietypowym kształcie:)

Składniki:
ciasto na pierogi
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- sól.
letni farsz:
- 150g kaszy jaglanej,
- 4 średniej wielkości jabłka,
- miód,
- cynamon,
- masło klarowane,
do posypania:
- cukier puder zmieszany z dużą szczyptą cynamonu 

Wykonanie:
Kaszę jaglaną dobrze wypłukać (można wcześniej namoczyć) i ugotować w lekko osoloej wodzie. Pokrojone w drobną kostkę jabłka, podsmażyć na łyżce masła klarowanego, doprawić miodem i cynamonem, a następnie dodać do przestudzonej kaszy.

Przygotować ciasto na pierogi: na stolnicę przesypać mąkę i uformować stożek, dodać szczyptę soli, po środku stożka zrobić dziurkę i powoli dodawać wodę mieszając ją z mąką, czynność powtarzać do momentu aż cała woda połączy się z mąką. Ciasto wyrabiamy aż stanie się giętkie, elastyczne. 

Tak przygotowane ciasto dość cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, powykrawać kwiatki foremką do ciastek, nakładać farsz i zlepiać drugim wyciętym kwiatkiem. 

Wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować ok. 3-5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać z cynamonowym cukrem pudrem:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Domowa musztarda z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

4. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

5. Śledzie w korzennej marynacie

6. Koktajl pietruszkowy z miodem

7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

8. Sałatka z kalafiora z miodem

9. Kurczak teriyaki z miodem

10. Kukurydziane bułeczki z miodem

11. Chleb na owsiance z miodem

12. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

13. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6364

Komentarze z forum pszczelarskiego

Adam_Poch 2016-09-23 08:33:12

Wyglądają bardzo apetycznie! A pora na pierogi z jabłkami w sumie idealna!



  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Biały miód leśny z Mount Oku