Portal Pszczelarski

Przegorzan węgierski – roślina miododajna

Na zdjęciu: Przegorzan węgierski (Echinops exaltatus). Źródło zdjęcia: it.wikipedia.org/wiki/Echinops_exaltatus#/media/File:Echinops_exaltatus.jpg Autor zdjęcia: McIntosh Natura Kwitnienie: lipiec-sierpień

przegorzan węgierski Echinops exaltatus roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa przegorzanu węgierskiego wydajność pyłkowa przegorzanu węgierskiego cechy charakterystyczne przegorzanu węgierskiego występowanie przegorzanu węgierskiego uprawa przegorzanu węgierskiego

Przegorzan węgierski – roślina miododajna

Przegorzan węgierski (Echinops exaltatus) doskonale radzi sobie na suchych, mało żyznych glebach. W warunkach naturalnych żyje na terenach położonych na południowy wschód od Polski. U nas uprawiany jest głównie ze względu na wysoka wydajność miodową, ale też z powodu niezwykłego wyglądu.

Przegorzan węgierski to na pierwszy rzut oka efektowne, kolczaste kule górujące nad innymi roślinami na polu czy łące. Łodyga rośliny zwykle ma około metra wysokości, jednak przy sprzyjających warunkach może osiągnąć nawet dwa metry. Świetnie rośnie zarówno na bogatych w składniki odżywcze i żyznych glebach, jak i na terenach suchych i mało odżywczych. Jest roślina bardzo silną i trwałą, dzięki czemu niestraszny jej ulewny deszcz czy silny wiatr.

Przegorzan węgierski ma liście, które do złudzenia przypominają liście ostu. Są ostre i kolczaste, mają owłosienie zarówno na spodzie, jak i na wierzchu. Kwiaty są rurkowate o barwie fioletowo-niebieskiej, a kwitnące kwiatostany wyglądają naprawdę imponująco. Przegorzan węgierski swoim wyglądem przyciąga nie tylko pszczoły, ale też inne owady żywiące się nektarem i pyłkiem. Kwitnie mniej więcej przez miesiąc – od końca lipca do końca sierpnia. Jego wydajność miodowa to około 300 kg z jednego hektara pożytku, natomiast wydajność pyłkowa jest średnia. Przy wyjątkowo dobrych warunkach glebowych wydajność miodowa może być nawet o 100 kg większa niż mówią statystyki.

Aby wzbogacić pożytki pszczele wokół pasieki, warto postawić na przegorzan kulisty. Roślina świetnie radzi sobie na każdych glebach, także na nieużytkach. Wysiewanie powinno odbywać się albo późna jesienią, albo wczesną wiosną. Gleba powinna być spulchniona i dobrze odchwaszczona. Wysiewanie należy wykonać w dość dużych odstępach – roślina jest dość duża i potrzebuje miejsca do prawidłowego wzrostu i wegetacji. Najlepszy rozstaw to około metr na metr.

Opracowano na podstawie: 
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 2003, s. 32

Artykuły powiązane:

Przegorzan kulisty – roślina miododajna

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14765

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Wilanów Miodem Płynący 2022 - kurs pszczelarski

Polski rynek miodu w 2024 roku czekają duże zmiany

XVI Wojewódzkie Dni Pszczelarza w Żelechlinku

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Chleb na owsiance z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem