Portal Pszczelarski

Linia pszczół: Viking

Na obrazku: Linia pszczół: Viking. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół Viking linia pszczół Viking

Linia pszczół Viking

Pszczoły Viking są selekcjonowane na potrzeby pasiek, które funkcjonują na obszarach ze zmiennymi warunkami, wynikającymi z bliskości morza. Mają wysokie właściwości użytkowe i biologiczne, świetnie radzą sobie na terenie województwa zachodniopomorskiego i pomorskiego.

Pszczoły linii Viking dobrze znoszą zimowlę, bez względu na pogodę. W zimie wykorzystują średnie ilości pokarmu, a na wiosnę osypują się w stopniu niewielkim. Charakteryzują się bardzo wczesnym, dynamicznym rozwojem wiosennym, dzięki czemu mogą szybko wylecieć na pożytki. Bardzo dobrze zbierają pożytki wczesne, takie jak rzepak. Duża siła rodziny (dwa korpusy wielkopolskie lub więcej) utrzymuje się w całym sezonie pożytkowym, co sprawia, że pszczoły Viking świetnie zbierają także pożytki późne, takie jak lipa czy gryka. Pszczoły wykorzystują dobrze zarówno pożytki obfite, jak i słabe. Są bardzo miodne, produkują też spore ilości pyłku, który rozmieszczają na plastrach, także wokół czerwiu. Przy intensywnym pożytku pszczoły mają tendencję do ograniczania matek w czerwieniu. Pszczoła linii Viking doskonale radzi sobie w zmiennych warunkach pogodowych, nie obniżając swojej miodności. 

Pszczoła linii Viking jest nierojliwa. Nastrój rojowy zdarza się u niej bardzo rzadko. Jeśli jednak już się pojawi, można bardzo szybko wyprowadzić rodzinę z niego przy zastosowaniu prostych metod pszczelarskich. Pszczoły omawianej linii są niepłochliwe, spokojne i łagodne. Podczas przeglądów dobrze trzymają się na ramkach, nie atakują pszczelarza i nie rozbiegają się. Nie wykazują oznak agresji podczas gorszej pogody lub przerwy w pożytkach. Linia Viking wykazuje też sporo zachowań higienicznych, dzięki czemu utrzymuje rodziny w pełnej zdrowotności i niweluje ryzyko zachorowań na wiele chorób pszczół. Pszczoły Viking można z powodzeniem wykorzystywać w dużych gospodarstwach pasiecznych, prowadzących intensywną gospodarkę oraz w niewielkich przydomowych pasiekach.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6698

Komentarze z forum pszczelarskiego

wasacz71 2017-03-06 20:44:07

gdzie mogę kupić ???

tulipan 2017-03-09 13:04:15

mnie te
z interesują te pszczółki chętnie bym nabył

tulipan 2017-03-13 18:56:12

pewien pan z wysokiego kamieńska prowadzi linie krzyżowkową pszczółki viking próbuje się z nim skontaktować lecz nie odpowiada podany numer tel komurkowy na podany stacjonarny też nie odbiera nieznam przyczyny dlaczego nie odbiera



  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kurczak w różowej marynacie

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie