Portal Pszczelarski

Linia pszczół MJ

Na obrazku: Linia pszczół MJ. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół MJ linia pszczół MJ

Linia pszczół MJ

Pszczoła linii MJ selekcjonowana jest na terenie województwa lubelskiego, ale rozprowadzana w całym kraju. Odznacza się wysokimi walorami użytkowymi i biologicznymi. Jest długowieczna, pracowita i odporna na choroby.

Pszczoła linii MJ jest szczególnie polecana do gospodarki intensywnej w pasiekach, które nastawione są na produkcję miodu towarowego. Pszczoła MJ jest bardzo wydajna i miodna. Bardzo dobrze zimuje zarówno podczas długich i łagodnych zim, jak i przy wysokich mrozach. W zimie zużywa średnie zapasy pokarmu, a na wiosnę osyp jest niewielki. Pszczoła linii MJ tworzy silne rodziny, które charakteryzują się szybkim, dynamicznym rozwojem wiosennym i powrotem do maksymalnej siły. Ze względu na swoją siłę, miodność oraz pracowitość pszczoła jest bardzo często wykorzystywana w dużych gospodarstwach towarowych.

Pszczoła linii MJ bardzo dobrze pracuje na wszystkich pożytkach, zarówno na wczesnych, jak i późnych. Wykorzystuje pożytki obfite, ale też dobrze radzi sobie na terenach ubogich pożytkowo. Pszczoła MJ jest nierojliwa, a jeśli nastrój rojowy się pojawia, można pszczoły z niego bardzo łatwo wyprowadzić przy wykorzystaniu prostych metod pszczelarskich. Pszczoła MJ wykazuje wysokie właściwości zdrowotne, dzięki swoim zachowaniom higienicznym. Dba o to, by gniazdo było zawsze czyste i uporządkowane, na bieżąco wynosi tez z niego osobniki martwe lub czerw wykazujący objawy porażenia jakąś chorobą.

Pszczoły MJ są niepłochliwe, łagodne i spokojne. Nie wykazują zachowań agresywnych nawet podczas kiepskiej pogody czy w sytuacji chwilowego braku pożytków. Podczas przeglądów bardzo dobrze trzyma się na plastrach i spokojnie pracuje, nie unosi się w powietrze i nie rozbiega. Najlepiej jednak przeglądy wykonywać podczas ciepłych i słonecznych dni. Wtedy nie ma potrzeby używania podkurzacza w celu uspokojenia pszczół. Co więcej – nadmiar dymu może je niepotrzebnie denerwować.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4119

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Bananowe chipsy z miodem