Portal Pszczelarski

Linia pszczół M: Północna (PN)

Na obrazku: Linia pszczół M: Północna (PN). Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła środkowo-europejska M Północna Północna M PN PN

Linia pszczół M: Północna (PN)

Linia pszczół M: Północna spotykana jest na terenach północnej Polski. Jest efektem skrzyżowania dwóch innych linii pszczół środkowoeuropejskich – Pomorskiej oraz Mazurki. Łączy w sobie najlepsze cechy obu tych linii, świetnie radzi sobie w trudnych warunkach i dobrze wykorzystuje różne pożytki.

Linia M Północna została wyhodowana podczas wieloletnich prac, rozpoczętych w latach 60-tych ubiegłego wieku w Zootechnicznym Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Siejniku. Pszczoły linii M Północnej mają jednolicie ciemne zabarwienie, bez żadnych zażółceń. Matki są zwykle łatwe do rozpoznania, gdyż mają nieco wydłużony kształt. Podczas czerwienia matki stają się nieco jaśniejsze, jest to jednak cecha przejściowa – po zakończeniu czerwienia wraca ciemna barwa. Pszczoły wykazują duża siłę rodziny przez cały okres pożytkowy. Dobrze zimują, bez nadmiernego osypywania. Miód znajdujący się w ulu pszczoły gromadzą wokół czerwiu, zasklepiając go na sucho. Pyłek również znajduje się w pobliżu czerwiu, jednak jest w nieładzie, niepoukładany.

Po zimie pszczoły linii M Północnej bardzo szybko wracają do pełnej siły. Bardzo dobrze zimują i nie wykazują skłonności do nadmiernego osypu. Gotowe do pracy są w okresie kwitnienia rzepaku. Na plastrach są bardzo ruchliwe, a jeśli są nadmiernie poddymione, zrywają się do lotu. Pszczoły linii M Północnej są łagodne, mogą jednak wykazywać skłonności do agresji podczas niesprzyjających warunków atmosferycznych oraz w okresie bezpożytkowym. Wtedy też wykazują zwiększoną skłonność do rabunków. Bardzo intensywnie bronią swojego gniazda, gdy zostaną zaatakowane przez pszczoły z innych rodzin lub inne zwierzęta.

Pszczoły linii M Północnej doskonale radzą sobie w warunkach klimatycznych i pożytkowych występujących w północnej Polsce. Wykorzystują niemal wszystkie pożytki, jakie pojawiają się od wczesnej wiosny.

Opracowano na podstawie:
Maria Jaszczyńska, Ochrona zasobów genetycznych pszczół rasy środkowoeuropejskiej, "Wiadomości Zootechniczne" nr 4, 2006, s. 58

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7673

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy