Portal Pszczelarski

Linia pszczół M: Kampinoska (MK)

Na obrazku: Linia pszczół M: Kampinoska (MK). Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła środkowo-europejska M Kampinoska Kampinoska M MK MK

Linia pszczół M: Kampinoska (MK)

Pszczoły linii M Kampinoskiej naturalnie występują na rozległych terenach Puszczy Kampinoskiej. Doskonale radzą sobie w środowisku, które nie jest zbyt bogate w rośliny miododajne i pyłkodajne. Utrzymują je głównie starsi pszczelarze, którzy stosują tradycyjne metody pracy w pasiece.

Pszczoły linii M Kampinoskiej są jednolicie ciemne, nie mają żadnych zażółceń. Matki mają wydłużony kształt i nieco jaśnieją podczas czerwienia. Zapasy miodu pszczoły tej linii gromadzą nad czerwiem, bardzo często w nadstawkach. Pyłek natomiast układany jest wokół czerwiu oraz na sąsiednich plastrach. Pszczoły wykazują tendencje do rabunków w czasie przerwy w pożytkach.

Linia M Kampinoska jest wyjątkowo wytrzymała. Tworzy bardzo duże i silne rodziny, które bez problemu znoszą zimowlę i nie mają tendencji do nadmiernego osypu na przedwiośniu. Na wiosnę rozwijają się bardzo intensywnie, szczególnie wtedy, gdy pogoda już się ustabilizuje. Brak pożytku lub zbyt ciasne gniazdo może powodować u nich nastrój rojowy. Pszczoły linii M Kampinoskiej są średnio złośliwe, mogą być dość agresywne podczas kiepskiej pogody oraz w okresie bezpożytkowym. Zdarza się on jednak rzadko, gdyż pszczoły tej linii wykorzystują praktycznie każde pożytki od wczesnych do najpóźniejszych.

Dla pszczół linii M Kampinoskiej istnieją specjalne rejony hodowli zachowawczej, które określono w latach 80-tych ubiegłego wieku. Najczęściej pszczoły tej linii są hodowane przez starszych wiekiem pszczelarzy, którzy stosują tradycyjną gospodarkę pasieczną i stare metody pszczelarskie. Nie używają metod ograniczania czerwienia ani nie sterują rozwojem pszczół, nie odbierają im też całego miodu przed zimą, dzięki czemu nie ma potrzeby nadmiernego dokarmiania pszczół. Nie są nastawieni na wysokość produkcji z pasieki, a przede wszystkim na dobrobyt pszczół. Być może dlatego linia M Kampinoska radzi sobie doskonale.

Opracowano na podstawie:
Maria Jaszczyńska, Ochrona zasobów genetycznych pszczół rasy środkowoeuropejskiej, "Wiadomości Zootechniczne" nr 4, 2006, s. 57

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13624

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Krążki owsiane z żurawiną i miodem