Portal Pszczelarski

Linia pszczół M: Augustowska (MA)

Na obrazku: Linia pszczół M: Augustowska (MA). Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła środkowo-europejska M Augustowska Augustowska M MA MA

Linia pszczół M: Augustowska (MA)

Cechy użytkowe pszczół linii M Augustowskiej są przede wszystkim wynikiem niewielkich pożytków nektarowych i pyłkowych, a także dość ostrego klimatu. Żyją one głównie w pasiekach na terenie Puszczy Augustowskiej.

Pszczoły linii M Augustowskiej od lat 70-tych ubiegłego wieku są objęte ochroną. Zostały w tym celu utworzone specjalne rejony hodowli zachowawczej, podzielone na dwie strefy. Chodzi o to, by pszczoły omawianej linii były jak najmniej podatne na działanie obcych genów. Pszczoły linii M Augustowskiej doskonale radzą sobie na słabych pożytkowo terenach, na których z powodu mało żyznych gleb roślin miododajnych i pyłkodajnych jest zdecydowanie mniej niż w innych rejonach kraju. Wykorzystują wszystkie możliwe pożytki – od najwcześniejszych do najpóźniejszych. Pszczelarze, którzy hodują pszczoły linii M Augustowskiej to najczęściej osoby w starszym wieku, które wykorzystują tradycyjne metody i nie są zbyt zainteresowane nowościami.

Wszystkie pszczoły omawianej linii, zarówno matki, jak i robotnice oraz trutnie mają ciemne, jednolite ubarwienie. Królowe mają wydłużony kształt, dzięki czemu łatwo je odróżnić od pozostałych pszczół. Czerwiące matki mają jaśniejsze odnóża i umaszczenie. Cechą charakterystyczną pszczół linii M Augustowskiej jest układanie zapasów pokarmu na zimę. Przenoszą je do tych części gniazda, w których tworzą kłąb zimowy.

Pszczoły linii M Augustowskiej gromadzą zapasy zarówno miodu, jak i pyłku wokół czerwiu. Zimowlę przechodzą bardzo dobrze, zużywają niewiele pokarmu, nie osypują się nadmiernie. Na wiosnę rozwijają się bardzo dynamicznie, w krótkim czasie doprowadzając rodzinę do średniej siły. Podczas małych pożytków latają nawet wtedy, gdy jest zimno i wietrznie. Nastrój rojowy pojawia się u nich w przypadku braku pożytku lub gdy gniazdo jest za ciasne. Nie są agresywne, nie wykazują zdolności do rabunków. Niespokojne mogą natomiast być podczas niesprzyjającej pogody.

Opracowano na podstawie:
Maria Jaszczyńska, Ochrona zasobów genetycznych pszczół rasy środkowoeuropejskiej, "Wiadomości Zootechniczne" nr 4, 2006, s. 58

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9451

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Racuchy z bananami i miodem

Miodowa owsianka

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem