Portal Pszczelarski

Linia pszczół M: Augustowska (MA)

Na obrazku: Linia pszczół M: Augustowska (MA). Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła środkowo-europejska M Augustowska Augustowska M MA MA

Linia pszczół M: Augustowska (MA)

Cechy użytkowe pszczół linii M Augustowskiej są przede wszystkim wynikiem niewielkich pożytków nektarowych i pyłkowych, a także dość ostrego klimatu. Żyją one głównie w pasiekach na terenie Puszczy Augustowskiej.

Pszczoły linii M Augustowskiej od lat 70-tych ubiegłego wieku są objęte ochroną. Zostały w tym celu utworzone specjalne rejony hodowli zachowawczej, podzielone na dwie strefy. Chodzi o to, by pszczoły omawianej linii były jak najmniej podatne na działanie obcych genów. Pszczoły linii M Augustowskiej doskonale radzą sobie na słabych pożytkowo terenach, na których z powodu mało żyznych gleb roślin miododajnych i pyłkodajnych jest zdecydowanie mniej niż w innych rejonach kraju. Wykorzystują wszystkie możliwe pożytki – od najwcześniejszych do najpóźniejszych. Pszczelarze, którzy hodują pszczoły linii M Augustowskiej to najczęściej osoby w starszym wieku, które wykorzystują tradycyjne metody i nie są zbyt zainteresowane nowościami.

Wszystkie pszczoły omawianej linii, zarówno matki, jak i robotnice oraz trutnie mają ciemne, jednolite ubarwienie. Królowe mają wydłużony kształt, dzięki czemu łatwo je odróżnić od pozostałych pszczół. Czerwiące matki mają jaśniejsze odnóża i umaszczenie. Cechą charakterystyczną pszczół linii M Augustowskiej jest układanie zapasów pokarmu na zimę. Przenoszą je do tych części gniazda, w których tworzą kłąb zimowy.

Pszczoły linii M Augustowskiej gromadzą zapasy zarówno miodu, jak i pyłku wokół czerwiu. Zimowlę przechodzą bardzo dobrze, zużywają niewiele pokarmu, nie osypują się nadmiernie. Na wiosnę rozwijają się bardzo dynamicznie, w krótkim czasie doprowadzając rodzinę do średniej siły. Podczas małych pożytków latają nawet wtedy, gdy jest zimno i wietrznie. Nastrój rojowy pojawia się u nich w przypadku braku pożytku lub gdy gniazdo jest za ciasne. Nie są agresywne, nie wykazują zdolności do rabunków. Niespokojne mogą natomiast być podczas niesprzyjającej pogody.

Opracowano na podstawie:
Maria Jaszczyńska, Ochrona zasobów genetycznych pszczół rasy środkowoeuropejskiej, "Wiadomości Zootechniczne" nr 4, 2006, s. 58

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10176

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Bastani – perskie lody szafranowe