Portal Pszczelarski

Linia pszczół Iwonka

Na obrazku: Linia pszczół Iwonka. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół Iwonka linia pszczół Iwonka

Linia pszczół Iwonka

Pszczoła linii Iwonka została specjalnie wyselekcjonowana, by doskonale radzić sobie na trudnych górzystych terenach Beskidu Niskiego. Ma świetne właściwości użytkowe i biologiczne, dzięki czemu radzi sobie dobrze nawet w trudnych warunkach pożytkowych i klimatycznych.

Pszczoła Iwonka jest przystosowana do zbierania wszystkich pożytków, zarówno wczesnych, jak i późnych, nektarowych i spadziowych. Aby skutecznie zbierać spadź, rodziny utrzymywane są w dużej sile przez cały okres pożytkowy. Linia Iwonka świetnie radzi sobie nie tylko na bardzo obfitych pożytkach – także na ubogich pożytkowo terenach wykazuje się bardzo dużą miodnością. Pszczoła tej linii może być utrzymywana zarówno w dużych gospodarstwach pasiecznych, produkujących miód towarowy, jak i w niewielkich przydomowych pasiekach. W obu przypadkach będzie tak samo użyteczna i wydajna.

Linia Iwonka zimuje bardzo dobrze, bez większych przygotowań do zimowli. Jako zapasy pokarmu na zimę można jej podać miód z domieszką spadzi – to odróżnia ją od wielu innych linii, które kiepsko zimują na pokarmie spadziowym. Na wiosnę pszczoły Iwonka szybko powracają do pełnej siły, charakteryzuje je bardzo dynamiczny rozwój wiosenny. Dzięki temu intensywnie wykorzystują już najwcześniejsze pożytki.

Pszczoły linii Iwonka nie mają skłonności do rojliwości – jeśli nastrój rojowy się pojawi, można je z niego bardzo łatwo wyprowadzić za pomocą prostych technik pszczelarskich. Pszczoły omawianej linii są niepłochliwe, spokojne i łagodne. Nie wykazują oznak agresji ani niepokoju. Zachowują spokój nawet podczas kiepskiej pogody lub w okresie przerwy w pożytkach. Podczas przeglądu ula bardzo dobrze trzymają się plastrów, nie rozbiegają się i nie uciekają w powietrze. Jedynie nadmierne użycie podkurzacza może je zdenerwować. Przy ładnej, słonecznej pogodzie można jednak wykonywać przeglądy bez konieczności odymiania ula.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt 

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4402

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Piernik sułtański

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Agua fresca z borówek

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Sos malinowo-miodowy