Portal Pszczelarski

Linia pszczół Iwonka

Na obrazku: Linia pszczół Iwonka. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół Iwonka linia pszczół Iwonka

Linia pszczół Iwonka

Pszczoła linii Iwonka została specjalnie wyselekcjonowana, by doskonale radzić sobie na trudnych górzystych terenach Beskidu Niskiego. Ma świetne właściwości użytkowe i biologiczne, dzięki czemu radzi sobie dobrze nawet w trudnych warunkach pożytkowych i klimatycznych.

Pszczoła Iwonka jest przystosowana do zbierania wszystkich pożytków, zarówno wczesnych, jak i późnych, nektarowych i spadziowych. Aby skutecznie zbierać spadź, rodziny utrzymywane są w dużej sile przez cały okres pożytkowy. Linia Iwonka świetnie radzi sobie nie tylko na bardzo obfitych pożytkach – także na ubogich pożytkowo terenach wykazuje się bardzo dużą miodnością. Pszczoła tej linii może być utrzymywana zarówno w dużych gospodarstwach pasiecznych, produkujących miód towarowy, jak i w niewielkich przydomowych pasiekach. W obu przypadkach będzie tak samo użyteczna i wydajna.

Linia Iwonka zimuje bardzo dobrze, bez większych przygotowań do zimowli. Jako zapasy pokarmu na zimę można jej podać miód z domieszką spadzi – to odróżnia ją od wielu innych linii, które kiepsko zimują na pokarmie spadziowym. Na wiosnę pszczoły Iwonka szybko powracają do pełnej siły, charakteryzuje je bardzo dynamiczny rozwój wiosenny. Dzięki temu intensywnie wykorzystują już najwcześniejsze pożytki.

Pszczoły linii Iwonka nie mają skłonności do rojliwości – jeśli nastrój rojowy się pojawi, można je z niego bardzo łatwo wyprowadzić za pomocą prostych technik pszczelarskich. Pszczoły omawianej linii są niepłochliwe, spokojne i łagodne. Nie wykazują oznak agresji ani niepokoju. Zachowują spokój nawet podczas kiepskiej pogody lub w okresie przerwy w pożytkach. Podczas przeglądu ula bardzo dobrze trzymają się plastrów, nie rozbiegają się i nie uciekają w powietrze. Jedynie nadmierne użycie podkurzacza może je zdenerwować. Przy ładnej, słonecznej pogodzie można jednak wykonywać przeglądy bez konieczności odymiania ula.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt 

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3855

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Różowe stringi z miodem