Portal Pszczelarski

Linia pszczół cau: W

Na obrazku: Linia pszczół cau: W. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kaukaska cau W W

Linia pszczół cau: W

Pszczoła kaukaska linii W jest bardzo pracowita i miodna, produkuje duże ilości miodu, które gromadzi w różnych częściach ula. Doskonale sprawdza się zarówno w przypadku intensywnej gospodarki, nastawionej na jak największą produkcję, jak i w niewielkich, amatorsko prowadzonych pasiekach.

Robotnice i matki pszczoły kaukaskiej linii W mają ciemny chitynowy pancerz oraz ciemnoszare owłosienie, które czasem przybiera ołowianą barwę. Pszczoły tej linii uważane są za wybitnie miododajne. Miód gromadzą najczęściej w części gniazdowej ula, dopiero gdy jest go za dużo, zaczynają zagospodarowywać nadstawki. Jeśli pożytki są bardzo obfite, pszczoły ograniczają matki w czerwieniu. Wykorzystują wszystkie rodzaje pożytków, zarówno wczesne, jak i późne. Jeśli w pobliżu nie ma roślin mocno miododajnych, korzystają z wszystkich możliwych pożytków. Są bardzo pracowite. Aby nie dopuścić do zatrzymania produkcji, efektownie wyszukują nawet odległe źródła pożytków. Pszczoły są mało rojliwe i bardzo rzadko wchodzą w nastrój rojowy. Jeśli jednak się pojawi, bardzo łatwo jest je z niego wyprowadzić przy zastosowaniu prostych metod.

Pszczoły kaukaskie linii W mają bardzo łagodne usposobienie. Są spokojne nawet przy chwilowych brakach pożytków oraz podczas kiepskiej pogody. Przeglądy jednak najlepiej wykonywać wtedy, gdy jest ciepło i słonecznie. Wtedy po otwarciu ula spokojnie siedzą na plastrach, nie denerwują się i nie odlatują. Przy zachowaniu odpowiedniej ostrożności nie ma potrzeby nawet używania podkurzacza.

Pszczoła kaukaska linii W ma jednak pewne wady – buduje plastry niedokładne i nierówne, bardzo często łączy je ze sobą lub sprawia, że plastry zachodzą jeden na drugi. Wykazuje też zamiłowanie do kitowania, przede wszystkim gniazda oraz wylotu z ula. Ilości kitu pszczelego, jakie można znaleźć w ulu, w którym mieszka pszczoła linii W, mogą być naprawdę zaskakująco duże.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3771

Komentarze z forum pszczelarskiego

slabiak 2016-02-05 10:34:09

Jestem początkującym pszczelarzem i tylko słyszałem od innych pszczelarzy że pszczoły kaukaskie są bardzo agresywne. Na ile to prawda

Marian.H. 2016-02-06 14:13:44

Witam.Pszczoły Kaukaskie na ogół są łagodne,ale dobrze się bronią przed rabunkami,sporadycznie się roją,hodują mało trutni.Pszczoły tej rasy na ogół są pracowite,pożytek wykorzystują średniopóźny,do siły dochodzą później niż krainka,silnie kitują ul i nadmiernie zwężają wylot.Długośc języczka tej pszczoły wynosi ok.6,9 mm,co pozwala im na wykorzystywanie pożytków z koniczyny czerwonej.

oro54 2016-02-06 20:48:15

Są łagodne, pracowite, sklepią plastry na mokro, ale mają jedną wadę - lubią bardzo zaglądać do innych uli :)

michal1972 2016-02-07 11:31:18

Co pszczelarza, to opinia. O rabunkach nie słyszałem, ale dobrze wiedzieć ale potwierdzam, że są łagodne.



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Chleb z szafranem i miodem

Nan-e qandi

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka po mazursku

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie