Portal Pszczelarski

Linia pszczół cau: Puławska

Na obrazku: Linia pszczół cau: Puławska. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kaukaska cau Puławska Puławska

Linia pszczół cau: Puławska

Pszczoła kaukaska linii Puławska polecana jest do każdego rodzaju pożytków. Wywodzi się z pszczół populacji Krasna Polana, które zostały importowane do Polski w latach 70-tych ubiegłego wieku. Jest bardzo miodna, łagodna i rzadko się roi. Mogą się jednak zdarzyć rodziny tej linii o zwiększonej złośliwości.

Pszczoła kaukaska linii Puławska najczęściej ma ciemny oskórek i szare owłosienie. Zdarzają się jednak pszczoły tej linii, które mają owłosienie płowe albo brązowe. Można też spotkać osobniki, u których występują nawet trzy jasne paski na odwłoku. Pszczoły tej linii są bardzo miodne na wszystkich pożytkach, a w szczególności na późnych – na przełomie lata i jesieni. W przypadku braku pożytków w pobliżu gniazda, pszczoły linii Puławska szukają źródeł nektaru i pyłku w nieco dalszej odległości. Miód składają w gnieździe i sklepią go na mokro. Bardzo rzadko i niechętnie przechodzą do nadstawek. Charakteryzują się dość dużą dynamiką rozwoju i na wiosnę, po zimowli bardzo szybko wracają do pełnej siły rodziny.

Pszczoły linii Puławska są dość łagodne, dobrze trzymają się plastrów. Są spokojne nawet przy załamaniu pogody czy przy okresowym braku pożytków. Jednak mogą zdarzyć się rodziny, które są złośliwe i agresywne. Pszczoły tej linii wykazują zaawansowane zachowania higieniczne. Utrzymują czystość w całym ulu, szybko też namierzają i usuwają chory czerw z plastrów, nie pozwalając, by zakaził inne osobniki. Dzięki temu choroby rozwijają się u pszczoły Puławskiej dużo rzadziej i wolniej.

Pszczoła kaukaska linii Puławska nie wykazuje tendencji do rojliwości. Nastrój rojowy pojawia się u niej dość rzadko. Jeśli zauważy się jego wczesne stadium, można go uniknąć dzięki wykorzystaniu prostych metod. Pszczoła tej linii bardzo dobrze znosi zimowlę, nawet jeśli zima jest sroga i przedłuża się. Podczas miesięcy zimowych zużywa średnie ilości pokarmu, a po zimie osyp pszczół jest nieduży.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5792

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Naleśniki bananowe z miodem

Pancakes cytrynowe z miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Nan-e qandi

Piernik sułtański