Portal Pszczelarski

Linia pszczół cau: PB

Na obrazku: Linia pszczół cau: PB. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kaukaska cau PB PB

Linia pszczół cau: PB

Pszczoła kaukaska linii PB polecana jest do zbierania miodu lipowego. Świetnie też wykorzystuje pożytki bogate w rośliny motylkowe. Jeżeli w pobliżu świeżo założonej pasieki przeważają takie właśnie pożytki, linia PB będzie w takim miejscu idealnym i optymalnym rozwiązaniem.

Pszczoła kaukaska linii PB należy do wyjątkowo łagodnych pszczół. Jest spokojna, nie reaguje niepokojem ani agresją na żadne bodźce zewnętrzne. Świetnie radzi sobie zarówno w okresach bezpożytkowych, jak i podczas nieciekawej, wietrznej czy deszczowej pogody. Pszczoły podczas przeglądów są spokojne, nie rozbiegają się z ramek, nie wymagają używania podkurzacza. Jeśli jednak pszczelarz go użyje, powinien uważać z nadmiarem dymu – może on rozzłościć nawet najbardziej opanowane osobniki. Przy odpowiednim postępowaniu i zachowaniu spokoju można prace ulowe przeprowadzić szybko i bezproblemowo.

Matki i robotnice pszczoły kaukaskiej linii PB mają ciemnoszarą barwę z delikatnym srebrzystym odcieniem. Na pierwszych segmentach odwłoka mogą, ale nie muszą pojawiać się zażółcenia. Pszczoły tej linii najlepiej wykorzystują pożytki nektarowe średnie i późne oraz pożytki nektarowo-spadziowe. Zimują bardzo dobrze. Jednak zimowla może być gorsza, jeśli w sezonie zimowym pojawią się znaczne wahania temperatur. Na wiosnę rozwijają się wolno i dość powoli dochodzą do pełnej siły rodziny – najczęściej w okolicach terminu kwitnienia lipy.

Nastrój rojowy u pszczół linii PB pojawia się bardzo rzadko, a kiedy wystąpi, łatwo jest go zniwelować. Pszczoły omawianej linii nie lubią się roić. Sklepią miód na mokro, niezbyt chętnie wchodzą do nadstawek. Mają tendencję do ograniczania matek w czerwieniu. Bardzo często zdarza im się mostkowanie plastrów oraz kitowanie. Są bardzo miodne – doskonale nadają się zarówno do dużych gospodarstw pasiecznych, nastawionych na jak największą produkcję, jak i do niewielkich, amatorsko prowadzonych pasiek.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3456

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Piernik sułtański

Chałka z szafranem i miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności