Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Linia pszczół cau: M

Na obrazku: Linia pszczół cau: M. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kaukaska cau M M

Linia pszczół cau: M

Pszczoła kaukaska linii M występuje w naszym kraju stosunkowo rzadko. Pochodzi od importowanej pszczoły kaukaskiej populacji machurskiej. Jej największe zalety to łagodność, pracowitość i mała rojliwość. Dobrze znosi też nienajlepsze warunki pogodowe i pożytkowe.

Pszczoły kaukaskie linii M mają szare ubarwienie, zarówno matki, jak i robotnice i trutnie. U niektórych osobników może pojawiać się żółte ubarwienie na dwóch pierwszych tergitach, jednak nie jest to cecha dziedziczna, ani taka, na której podstawie można rozpoznać pszczoły akurat tej linii. Te zażółcenia nie są też dziedziczne – robotnice pochodzące od matki z zażółconymi tergitami niekoniecznie będą wyglądały podobnie.

Pszczoła kaukaska linii M odznacza się bardzo dużą miodnością. Zawdzięcza to swojej pracowitości oraz zbieraniu wszelkich możliwych pożytków. Tak samo dobrze zbiera nektar z pożytków wczesną wiosną, jak i późnym latem. W przypadku braku roślin wysoce miododajnych, zbiera nektar ze wszystkich innych dostępnych w pobliżu roślin lub wyszukuje pożytki na większym obszarze. Pszczoły omawianej linii są bardzo łagodne – dobrze trzymają się plastrów podczas przeglądów, nie denerwują się i nie latają wtedy wokół ula. Są spokojne nawet podczas kiepskiej pogody czy przy okresowym braku pożytków. Mogą się denerwować, kiedy pszczelarz podczas przeglądów będzie je zanadto odymiał. Stają się wtedy niespokojne i mogą zrobić się agresywne. Warto więc prowadzić prace przy ulu podczas ładnej słonecznej pogody, bez używania dymu.

Pszczoła kaukaska linii M gromadzi w ulu znaczne ilości pyłku, ma też skłonności do kitowania przede wszystkim obszaru wokół gniazda. Plastry z miodem sklepią wyłącznie na mokro. Jest mało rojliwa i wyjątkowo rzadko wchodzi w nastrój rojowy. Jeśli jednak już się on pojawi, można je szybko i bezproblemowo z niego wyprowadzić, bez żadnych strat. Jeśli pożytki są bardzo obfite, pszczoły wykazują skłonność do ograniczania matki w czerwieniu. 

Opracowano na podstawie: 
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt 

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5332

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Termin składania projektów do Agencji Rynku Rolnego

Rozróżnianie mateczników - mateczniki ratunkowe

Jak sprawdzić, czy pszczoły są zdrowe?

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem